Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcparancs-kihirdetés Székesfehérváron

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 7. 16:21

A harcparancs kihirdetésével a Székesfehérváron települt, Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és alárendeltségében gyakorló alakulatok számára is megkezdődött a Defender Europe 21 gyakorlatsorozat május 6-án.

2021_05_06 opord brief 01

A Defender Europe 2021 az Amerika Egyesült Államok szárazföldi haderejének évente megrendezett többnemzeti összhaderőnemi gyakorlata, amelynek célja a készenlét és interoperabilitás növelése az Egyesült Államok, valamint a NATO és partner haderők között. Idén huszonhat nemzet mintegy 28 000 főnyi személyi állománya vesz részt a feladatokban, a műveleteket tizenkét ország harmincnál is több helyszínén hajtja végre - többek között - a Nyugat-Balkánon, a Fekete-tenger partján és Afrikában. A gyakorlat során a szárazföldi erők mellett jelentős szerepet kap a haditengerészet, valamint a légierő is.

A Székesfehérváron települő HQ MND-C számára a Defender Europe 2021 gyakorlat az idei év egyik legfontosabb eseménye, a szervezet ugyanis először vesz részt ilyen nagyszabású nemzetközi gyakorlaton. A parancsnokság a gyakorlat számítógéppel támogatott, parancsnoki és törzsvezetési mozzanatába kapcsolódik be, valamint működtetni fogja a saját előretolt és fő vezetési pontját is. A harcparancs kihirdetését megelőzően a hadosztály-parancsnokság a katonai döntéshozatali folyamatot (Military Decision Making Process – MDMP) is gyakorolta.

2021_05_06 opord brief 02

A rendezvényen ismertették Denis Tretinjak vezérőrnagy, a HQ MND-C parancsnokának harcparancsát azon alakulatok részére, akik a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton a parancsnokság alárendelt katonai szervezeteit fogják alkotni. A harcparancs-kihirdetés a koronavírus okozta pandémiás helyzetben érvényes előírások szigorú betartásával zajlott.

Kapcsolódó cikkek