Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos kezekben a Defender Europe 21 gyakorlatsorozat

Szöveg: MHP PKI TNYO | Fotó: Révész Csaba |  2021. május 4. 15:49

A Magyarországon zajló gyakorlatok vezetéséért felelős szervezeti elem, az úgynevezett LOPSCON (Local Operations Control) aktiválásával vette kezdetét az idei év legnagyobb kiképzési eseménye, a Defender Europe 21 nemzetközi gyakorlatsorozat.

Révész Csaba_Defender (1)

A Defender Europe 21 többnemzeti, összhaderőnemi-harcászati szintű, terepen és a virtuális térben végrehajtott gyakorlatokat április 26. és június 12. között tartják. A magyarországi tevékenységek vezetését és koordinálását a LOPSCON hajtja végre. A gyakorlatvezető és irányító csoporttal megalakított nemzeti műveletirányító elem a kiképzési és a hadműveleti fő pillérekre támaszkodik, amelyek egymást támogatva biztosítják a nagyszabású gyakorlat sikerességét.

Révész Csaba_Defender (2)

A gyakorlatra érkező nemzetközi és hazai erők mozgásának koordinálását, kontrollálását már április 15-e óta a Győrben települt Mozgást Koordináló Központ végzi.

A magyar és a nemzetközi gyakorlattervező szakemberek – a járványhelyzet miatt - az elmúlt egy évben a tervező és az előkészítést biztosító legtöbb kiképzési eseményt az online térben tartották meg. A járványhelyzet kedvező alakulása azonban lehetővé tette, hogy - a szükséges egészségügyi rendszabályok betartása mellett - személyes jelenléttel vegye kezdetét a kiképzés.

Révész Csaba_Defender (3)

A Defender Europe 21 gyakorlatsorozathoz idén magyar részvétellel a különleges műveleti Black Swan 2021, a szárazföldi harcászati Brave Warrior 2021, a légi műveleti Blue Sky 2021, a civil és katonai kapcsolatokat magába foglaló Soft Caps 2021, valamint a logisztikai Safety Transport 2021 és Safety Fuel 2021 elnevezésű gyakorlatok kapcsolódnak.

Révész Csaba_Defender (4)