Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni tálibok felmondták a tűzszünetet a kormánnyal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 29. 20:28

A pakisztáni tálibok november 28-án, hétfőn felmondták a tűzszünetet, és utasították fegyvereseiket támadások végrehajtására, miután az iszlámábádi vezetéssel folytatott tárgyalások többször is zsákutcába futottak.

A Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) közleményben vádolta a pakisztáni hadsereget és a hírszerzést azzal, hogy elszabotálják a békefolyamatot. Az iszlamisták arra hivatkoztak, hogy a biztonsági erők hadműveletet folytatnak ellenük az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. A kormányzat egyelőre nem reagált a szélsőségesek bejelentésére.

Május végén határozatlan időre szóló tűzszünetet kötött a pakisztáni kormány az országban évek óta működő TTP-vel. A több mint egy tucat iszlamista csoportosulás ernyőszervezeteként működő TTP már húsz éve jelen van Pakisztánban, s ez idő alatt csaknem 80 ezer ember halálát okozta. Imran Hán volt miniszterelnök kormánya 2021 novemberében kezdett párbeszédet a szélsőségesekkel, de a tárgyalások számos alkalommal zátonyra futottak.

Az ernyőszervezetnek nagyjából négyezer harcosa van a több mint 2600 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határ mentén, és a pakisztáni hadsereg rendszeresen visszaverte a támadásaikat.