Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A párizsi fellebbviteli bíróság ismét jóváhagyta az ETA egykori vezetőjének spanyolországi kiadatását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. január 7. 9:12

A párizsi fellebbviteli bíróság ismét jóváhagyta január 6-án a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet egykori vezetője, Josu Ternera kiadatását Spanyolországnak - közölték igazságügyi források.

Az egykori terrorista ügyvédje, Laurent Pasquet-Marinacce jelezte, hogy fellebbezni kíván a semmítőszéknél a döntés ellen, amely novemberben már két alkalommal is jóváhagyta a Franciaországban 2019 májusban letartóztatott José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea kiadatását. Valamennyi keresetet Madrid nyújtotta be a 2018-ban megszűnt ETA Josu Ternera néven ismert egykori politikai vezetője kiadatása érdekében.

A spanyol hatóságok azzal vádolják Ternerát, hogy részt vett a baszk szeparatista szervezet egy 1987-es támadásában a spanyol csendőrség egy zaragozai kaszárnyája ellen. A robbantásos merénylet tizenegy ember életét oltotta ki. A férfi emiatt 2002 óta nemzetközi körözés alatt állt. A fellebbviteli bíróság júliusban azonban elutasított egy másik európai elfogató parancsot, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolta a spanyol igazságszolgáltatás a volt terroristát.

Ternerát - aki az 1970-es években volt az ETA politikai vezetője - 16 évi bujkálás után, 2019. május 16-án fogták el a francia Alpokban, Sallanches településen a spanyol és a francia biztonsági erők közös műveletében. A férfit akkor vették őrizetbe egy francia kórház parkolójában, amikor éppen kezelésre ment.

Tényleges kiadatására Spanyolországnak még hónapokat, de lehet, hogy éveket is várni kell, miután két terrorista ügyben Franciaországban is bíróság elé állítják: az ETA-ban 2002 és 2005, illetve 2010 és 2013 között betöltött szerepéért kell majd felelnie. Az első pert februárban tartják a párizsi fellebbviteli bíróságon, a másodikat pedig júniusban a párizsi büntetőbíróságon.