Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A repülést ünnepelték Szegeden

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. szeptember 12. 13:11

Háromnapos, fergeteges légiparádé fogadta a Szeged International Airshow látogatóit hétvégén, a csongrádi megyeszékhelyen. A repülős rendezvényen a Magyar Honvédség légiereje és szárazföldi csapatai is képviseltették magukat.

Szegedi_repülőnap (22)

Több mint tíz nemzet legjobb pilótáinak látványos bemutatóit nézhették végig a repülés rajongói a péntektől vasárnapig tartó szegedi légiparádén. A nyitónap délutánján a programok sorozata a repülőmodellezők, a siklóernyősök és a sárkányrepülők bemutatójával kezdődött, majd egymást követték a levegőben a látványosságok. A KFU Team ejtőernyőseinek formaugrását követően bemutatkozott például a T-28 Trojan amerikai felderítőgép; kötelék műrepüléssel üdvözölték a többezres nézőközönséget a Hawks of Romania gépei, valamint levegőbe emelkedett Besenyei Péter műrepülő világbajnok és német kollégája Martin Graef is. Természetesen a magyar légierő egyik Gripenje is „bemutatkozott”. A pénteki nap káprázatos, pirotechnikával kísért éjszakai látványshow-val záródott.

A szombat reggeli eső a megnyitóra elállt, így zavartalanul folytatódhattak a programok. YAK-52-esével bemutatót tartott – többek között – Vári Gyula nyugállományú őrnagy, többszörös világbajnok vadászpilóta, Tóth Ferenc vitorlázó műrepülő világbajnok és a DAC-Délvidéki Aero Club vitorlázó sportolói. Bemutatta képességeit az L-29 Delfin sugárhajtású vadászgép, a T-28 Trojan amerikai felderítő repülőgép, és a levegőbe emelkedett a világ egyetlen üzemképes, a magyar Goldtimer Alapítvány gondozásában lévő Li-2-es utas- és teherszállító repülőgép is.

Szegedi_repülőnap (19)

Délután a „military” jellegű programoké volt a főszerep: a fizika törvényeinek határait feszegetve, egy JAS-39 Gripen vadászgéppel látványos bemutatót tartott Szentendrei Dávid százados, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis demópilótája, akinek a levegőben végrehajtott manővereit a színpadról kollégája, Majerik Máté százados kommentálta. A lélegzetelállító látványosságot követően az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Airbus H145M helikoptere három ejtőernyőssel emelkedett a levegőbe. Huszár Ferenc, Buder Tamás zászlósok és Gazsó Krisztián főtörzsőrmester 1500 méter magasságból ereszkedtek a nézők elé. A gép pilótái Kovács Krisztián és Simon Zsolt alezredesek voltak, az ugrást Németh Endre főhadnagy vezette.

Földet érésük után következett a nap valószínűleg leglátványosabb bemutatója, a Szlovákiából érkezett Retro Sky Team második világháborús légi csatája: egyszerre hét korabeli repülőgép alacsony magasságban, egymást üldözve imitálta a harcot. Mindeközben egyikük pedig – hogy a háborús élmény még életszerűbb legyen – folyamatosan „bombázta” a repülőteret. A levegőben történteket Nagy „Zsenya” János nyugállományú százados, egykori vadászpilóta kommentálta.

Szegedi_repülőnap (13)

Erre a napra az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi központjának a parancsnoka, Hári László alezredes a régióban állomásozó katonai alakulatok és a Honvéd Kadét Programban részt vevő középiskolák képviselőit is meghívta. Idén a rendezők – stílszerűen - egy hangárt biztosítottak a katonák részére, amit akár egy hatalmas toborzósátornak is tekinthettek. Az épületben az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái állták az érdeklődők tömegének a rohamát. A fiatalok kadétképzésre vonatkozó kérdéseire pedig a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiuma, a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium, valamint a Szegedi Szakképzés Centrum Csonka János Technikumának tanárai és kadétjai válaszoltak. Sokan voltak kíváncsiak Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület által kiállított KM-1M katapultülésre, a MiG-21-es és a Szu-22-es hajtóművekre is.

Az utolsó napon is volt formaugrás, a levegőbe emelkedtek a Hawks of Romania gépei és Martin Graef is, a hazai pilóták közül pedig Urbán Gergő KA-26-os könnyű helikopterével tartott látványos bemutatót. A Szeged International Airshow hagyományaihoz híven a látogatók a hétvégén helikopteres és repülőgépes sétarepüléseken vehettek részt és akár hőlégballonból is megcsodálhatták a várost, illetve környékét.