Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A svájci védelmi miniszter kiállt a Gripenek mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 15. 19:23

A svájci védelmi miniszter február 14-én, kedden védelmébe vette a kormány döntését 22 darab Gripen vadászgép megvásárlásáról, de egyúttal közölte, hogy meg fognak vizsgálni alternatív lehetőségeket is.

Ueli Maurer berni sajtóértekezletén és egy külön nyilatkozatban is kiállt amellett, hogy a svéd gyártmányú Gripen a legjobb hosszú távú pénzügyi választás az ország számára, dacára annak, hogy a svájci légierő más gépek megvásárlását javasolta.

Maurer azért kényszerült magyarázkodásra, mert egy svájci újság beszámolt két titkos tesztről, amelyek szerint a Gripenek gyengébb teljesítményt nyújtottak a vetélytárs gépekkel szemben, mint azt korábban feltételezték. A SonntagsZeitung írása szerint a Gripenek a „légtérellenőrző képességek elvárt minimumát sem teljesítik".

A svájci kormány három évig fontolgatta, hogy milyen típusra cserélje 1976-ban és 1981-ben vásárolt, elavult Northrop F–5E/F Tiger vadászgépeit. Tavaly novemberben végül 22 darab JAS–39 Gripen mellett döntött 3,1 milliárd frank áron. A tárcavezető akkor úgy nyilatkozott, hogy a svéd Saab cég ajánlata lényegesen olcsóbb, mint a vetélytársaké: a francia Dassault Aviation gyártotta Rafale-é vagy az EADS európai konzorcium által piacra dobott Eurofighter Typhooné.

„A kormány a Gripent választotta, mert az megfelelt az összes műszaki követelménynek, a leginkább költséghatékony gép volt, egyúttal az egyetlen olyan típus, amely jelenlegi költségvetésünkből finanszírozható" – mondta Maurer keddi sajtóértekezletén.

A repülőgép-vásárlás Svájcban nemcsak a típus miatt vitás téma, hanem azért is, mert a kormánynak az ügylet miatt csökkentenie kell az oktatásra és a mezőgazdaságra szánt kiadásait.

Sajtójelentések szerint a Dassault ellenajánlattal állt elő, 18 darab Rafale gépet kínál 2,7 milliárd svájci frankért, szemben korábbi ajánlatával, amely 22 gépre szólt 4 milliárd frankos áron.

A miniszter kedden azt mondta, hogy a kormány eddig nem kapott ilyen ajánlatot. „Arra kértük a franciákat, hogy valóban konkrét ajánlattal álljanak elő" – közölte. „Ha igazán alacsonyabb árajánlatot kapunk, lesz módunk azt megvizsgálni" – tette hozzá.

A kormány novemberi döntése óta India a Rafale mellett tette le voksát, bár a szerződés véglegesítése még hátravan. A Reuters kormányforrásokból származó értesülése szerint valószínűleg Brazília is ezt a típust részesíti előnyben.

A svájci kormány júniusig terjeszti a parlament elé javaslatát, amelyet mindkét ház biztonsági bizottságai megvizsgálnak majd. A végső döntés 2012 végére várható.