Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szakmára és a műveleti területre készülnek

Szöveg: Szabó Béla |  2012. március 2. 17:53

Március 2-án, pénteken, a szolnoki MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál ünnepi állománygyűlésen került sor a JCET-2012 magyar–amerikai közös kiképzés zárására, valamint a különleges műveleti alaptanfolyam megnyitására. A rendezvényen részt vett Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka, helyőrségparancsnok.

A JCET (Joint Combined Exchange Training) -kiképzésen a magyar különleges műveleti katonák az Amerikai Egyesült Államok 10. Különleges Erők Ezrede (10th SFG) 4. zászlóaljának kijelölt csoportjával készültek a műveleti területeken végzendő feladataikra.

A közös kiképzésnek az volt a célja, hogy a csoportok alapszinten összekovácsolódjanak, megismerjék egymás fegyver- és feladatrendszerét, harceljárásait. A csoportok vezetése a múlt év végén és idén januárban Afganisztánban szemrevételezésen is részt vett annak érdekében, hogy a legfrissebb műveleti területi tapasztalatokat is beépíthessék a közös felkészülésbe.

A különleges műveleti alaptanfolyamot a „Bercsényi" zászlóalj idén első alkalommal tartja meg „saját hatáskörben". Mint arról már többször beszámoltunk, a zászlóalj megalakítása után először az amerikai MTT (Mobile Training Team – Mozgó Kiképző Csoport) segítségével készültek feladataikra, majd a kellő tapasztalatok megszerzése után az MH Béketámogató Kiképző Központ (hazai és nemzetközi) különleges műveleti alaptanfolyamán folytatódott a különleges műveleti katonák képzése. E tanfolyam megszűnése után a zászlóalj saját maga készíti fel a katonákat a különleges műveleti feladatokra.

A március 2-i tanfolyamnyitót követően harminchat, többszörös előkiválasztáson részt vett aspiráns vág neki a tíz hónapos, fizikailag és pszichikailag is kőkemény kiképzésnek, melynek végén csak a legrátermettebbek, legkitartóbbak kaphatják meg a „Különleges erők" felvarrót és válhatnak a Bercsényi-zászlóalj teljes jogú tagjaivá.

Fotó: A szerző felvételei