Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A száműzött elnök felkelésre buzdítja a hondurasiakat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 15. 7:43

Felkelésre buzdította szerdán a hondurasiakat Manuel Zelaya hatalmából és országából eltávolított hondurasi elnök.

Álvaro Colom guatemalai elnökkel Guatemalavárosban tartott sajtótájékoztatóján Zelaya közölte, hogy a hondurasiaknak jogukban áll tüntetni, sztrájkolni, mi több, az alkotmánnyal összhangban fel is lázadhatnak a kormány ellen."Senki se tartozik hűséggel egy hatalombitorló kormánynak, amely fegyverrel ragadta meg a hatalmat. Az embereknek joguk van a felkeléshez és az ellenálláshoz" – hangoztatta a száműzött hondurasi elnök.
Manuel Zelayát június végén távolította el a hadsereg a hatalomból és az országból, helyét Robert Micheletti parlamenti elnök vette át ideiglenesen. Zelayát tizennyolc bűncselekménnyel és vétséggel vádolják, köztük hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással.

A száműzött elnök közölte kedden, hogy amennyiben az átmeneti kormány a hét végén esedékes közvetítő tárgyalásokon nem egyezik bele abba, hogy visszahelyezi őt államfői tisztségébe, akkor elkönyveli, hogy a tárgyalások kudarcba fulladtak. Micheletti azonban közölte, hogy Zelaya közkegyelmet kaphat, amennyiben előbb hazatér, és bíróság elé áll, de semmilyen körülmények között nem kaphatja vissza a hatalmat.

Címkékjog