Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibok legfelsőbb vezetője megjelent a nagytanács kabuli ülésén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. július 2. 20:46

Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője július 7-én, pénteken megjelent a nagytanács (loja dzsirga) kabuli ülésén, és beszédet mondott annak több mint háromezer résztvevője előtt – írta Bilál Karími kormányszóvivő a Twitteren.

Ahundzada egyebek között azt mondta: imádkozik az afganisztáni földrengés áldozataiért. Az ország keleti részén hatalmas földrengés pusztított június végén, amelyben több, mint ezren vesztették életüket.

A háromnapos találkozó csütörtökön kezdődött. A résztvevők számos ügyet vitatnak meg, például azt, hogy újranyissák-e a felsőbb iskolai évfolyamokat a lányok előtt. Emellett a kormány típusáról, a nemzeti lobogóról, illetve a himnuszról is tárgyalnak majd. A résztvevők között egyetlen nő sincs. A tálibok egyik illetékese szerint erre nincs is szükség, hiszen férfi rokonaik képviselik érdekeiket.

Ahundzada, akit még nem kaptak lencsevégre a nyilvánosság előtt azóta, hogy a tálibok tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban, visszavonultan él Kandahárban.

Az esemény megnyitóján elmondott beszédében Habibulláh Hakkáni, a tanács elnöke az engedelmesség elsődleges fontosságát hangsúlyozta. Az egyik befolyásos imám leszögezte: likvidálni kell mindenkit, aki megpróbálja megdönteni a rezsimet.

Az ülés szigorú biztonsági óvintézkedések mellett zajlik, ennek ellenére két fegyveresnek csütörtökön sikerült megközelítenie az esemény helyszínét. Tálib tisztségviselők szerint egy közeli épület tetejéről lövöldözni kezdtek, de gyorsan végeztek velük.