Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szigetállam békéjét őrzik

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 3. 7:03

Véget ért az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Törzstiszti Csoport és Katonai Rendész Részleg szeptemberi váltóállományának egyhetes célfelkészítése az MH Béketámogató Kiképző Központban, Szolnokon.

DSC_0003

A június 27-én kezdődött képzés során a katonák és rendőrök megismerkedtek – egyebek mellett – a ciprusi konfliktus történelmi gyökereivel, kialakulásával, a fegyverhasználat előírásaival és az angol nyelvű rádió hírváltás szabályaival. A szigetállam törékeny biztonságának majdani őrei a hadszíntér katonaföldrajzi értékeléséről, valamint a közösségi média használatáról kaptak hasznos információkat, illetve pénzügyi, biztosítási és vámtájékoztatón vettek részt, ezen felül akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghatározott ismeretek – mint például az ENSZ történelme, működése, feladat- és értékrendszere; a békeműveletek jogi szabályozása; az alapvető emberi jogok-, civilek és gyermekek-, környezeti és természeti erőforrások védelme; a nők, béke és biztonság; valamint az ENSZ rendőri erők bemutatása – elsajátítását követően sikeres vizsgát tettek.

A felkészítés zárásaként Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka adta át a tanfolyam elvégzését igazoló oklevelet.