Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vadászrepülőgépek krónikája

2007. január 1. 0:00

A vadászrepülőgépek eredetének és fejlődésének képes története az alcíme a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent, Vadászrepülők című, szép kiállítású, fotókkal gazdagon illusztrált könyvnek. A könyv jól áttekinthető táblázatokban ismerteti a bemutatott repülőgépek jellemzőit: a gyártó országot, a gép teljesítményét, fegyverzetét és méretét.

A vadászrepülőgépek – más repülők megtámadására és elpusztítására készített repülőgépek – a katonai repüléssel szinte egy időben születtek. Az angol szerző – Francis Crosby – nagy gonddal készült munkájában bemutatja a vadászrepülőgépek történetét és fejlődését, kiemelve néhány olyan történelmi epizódot, amelyekben a vadászrepülőknek főszerep jutott. A szerző elsősorban arra törekedett, hogy olyan különleges történeteket idézzen fel, amelyek a legfontosabb vadászrepülőgépekhez fűződnek.

1595870898
Az első világháború légi felderítői – a “scont�-ok – még zavartalanul tudták végezni munkájukat, így hatalmas mennyiségű hasznos információt gyűjtöttek a csapatok számára. Ezek a véres lövészárkok felett elszálló egyszerű repülőgépek mára rendkívül bonyolult szerkezetekké váltak. A légi harc eleinte különleges eseménynek számított, mostanra azonban központi szerepet kapott a szárazföldi katonai győzelem biztosításában. A második világháború idején a repülőgépek még géppuskákkal és gépágyúkkal voltak felfegyverezve, ma már azonban a modern vadászrepülőgépeknek az irányítható rakéta az elsődleges fegyverzete. Napjaink légi ütközetei igen nagy távolságokban zajlanak, a pilóták már akkor ki tudnak lőni rakétákat az ellenségre, amikor az még csak a radaron látszik.

A kötet két nagy részében betűrendben mutat be több mint 170 repülőgépet. Az első rész a légi harc kezdetétől a második világháború végéig, az első sugárhajtású vadászrepülőgépek harctéri megjelenéséig tart. Ritka fotókkal mutat be olyan jól ismert klasszikus vadászrepülőgépeket is, mint például a Bristol Fighter, a Spittire és a P-51 Mustang. A könyv második részében az 1945-től napjainkig terjedő időszak repülőgépeinek fejlődését kíséri nyomon a szerző. Az itt bemutatott sugárhajtású gépek között megtalálhatjuk például a Harrier és az F-14 Tomcat vadászrepülőgépeket is.