Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vegyivédelmiek téli gyakorlatát tekintette meg a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa

Szöveg: Kocsis Balázs százados | Fotó: MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj |  2021. december 7. 16:15

Kéthetes, komplex gyakorlaton vettek részt november végétől az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái az újdörögdi gyakorlótéren. A gyakorlat bemutató napját Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is megtekintette.

Bíbor Kristály 2021  (23)

A Bíbor Kristály 2021 elnevezésű gyakorlaton a szakfeladatokban bővelkedő foglalkozássorozat és a hideg időjárás is próbára tette a katonákat. Az ABV (atom-, biológiai-, vegyi) védelem ugyanis időjárásfüggő, csakúgy, mint az ilyen fegyverek, szennyeződések kimutatása. Téli körülmények között más eljárásokat kell végrehajtaniuk a katonáknak. A vegyivédelmiek tisztában vannak azzal, hogy nagy hidegben a mérgező vegyi anyagok párolgása közel sem olyan szinten történik, mint nyári körülmények között.

Bíbor Kristály 2021  (3)

Ezen felül természetesen a mentesítést szintén befolyásolja a zord időjárás, amikor is nagyon fontos a „téliesítés” a feladat eredményes végrehajtásához. A jeges talaj, a hideg eső és a havazás a vegyivédelmi szakfeladatot, valamint a terepen történő gyalogos és gépjárműves szakharcászati mozgást egyaránt befolyásolja. Mindent síkos, csúszós felületen tevékenykedve kell megoldani. Ilyen körülmények között a mérgező harcanyagok kimutatását is más eljárásokkal kell végrehajtaniuk a szakembereknek.

Már sokadik alkalommal „élhették át” és gyakorolhatták a vegyivédelmi specialisták a zord körülmények közti tevékenységeket.