Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A vers egy sűrített világ”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. december 8. 13:32

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg versmondó versenyét a HM Katolikus Tábori Püspökség (HM KTP) december 7-én Budapesten, a Szabadság téri Református Egyházközség Hazatérés Templomában. A zsűri elnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese, Székesfehérvár országgyűlési képviselője volt.

A megmérettetés első fordulójában Szent-Gály Kata: Keresztúton című versét kellett elszavalnia minden versenyzőnek.

„Idén azért erre a műre esett a választás, mert ebben a versben valójában Jézus Krisztus kérdez. Meg tudjuk-e azt csinálni, amit ő? Persze, hogy nem. De pont ebben a világban, azokra a mozdulatokra, azokra a cselekvésekre és azokra a tettekre lenne szükség, amiket ez a vers sugall” – mondta Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök.

A második fordulóban szabadon választhattak a fiatalok. Többen Reményik Sándor: Csendes csodák című versét választották, de Kányádi Sándor: A fák és a vének, valamint Dsida Jenő: Új imádság című műve is elhangzott. A zsűri több szempontot figyelembe véve hozta meg végső döntését. A gyerekeknek gondosan ügyelniük kellett a hibátlan szövegismeretre, az előadásmód és arcjáték összhangjára, a szemkontaktusra, valamint a megfelelő hanghordozásra és hangerőre is. Sajnos, a havazás miatt többen nem tudtak eljönni, így az eredeti tizenöt nevező helyett csak nyolcan versenyeztek. Közülük a harmadik helyen Bak Kristóf Gergely; második helyen pedig Kovács Dominik végzett. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Ládi Levente Zsolt állhatott fel, aki érdeklődésünkre elmondta: anyukájával közösen választották ki a szabadon választott verset, melyet könnyű volt megtanulnia. „Az első fordulóban elmondott kötelező verset, miután sikerült értelmeznem, már nem volt nehéz előadnom” – tette hozzá.

TUN_2374

Vargha Tamás mellett Bozó Tibor altábornagy, Kovács Gábor Dénes színész-pedagógus, az Artista- és Előadó-művészeti Akadémia igazgatója, Kubik Anna, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész és Takács Tamás ezredes, a HM KTP lelkészi kar vezetője zsűrizett.

A rendezvény végén Kovács Gábor Dénes osztotta meg tapasztalatait a versenyzőkkel: „a vers mindig egy sűrített világ, amely arra ad nekünk lehetőséget, hogy azt a világot megismerjük”. A színész-pedagógus végezetül elmondta a gyerekeknek, hogy milyen szakaszai vannak a verstanulásnak és felhívta a versenyzők figyelmét, hogy a jövőben mire ügyeljenek egy-egy szavalás közben.