Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vörösingesek elutasították a hadsereg ultimátumát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 12. 9:22

A thaiföldi hadsereg ultimátumot adott szerdán az ellenzéki tüntetőknek, akik megszállva tartják Bangkok fő bevásárlónegyedét. A vörös ingesek elutasították az együttműködést. A hadsereg szóvivője közölte, hogy kikapcsolják a terület energiaellátását, ha a tüntetők szerda éjfélig nem távoznak onnan, és ha ez sem használ, akkor erővel kergetik el őket.

„A víz és áram elzárása csak az első lépés.

Ha a tiltakozás nem ér véget, minden eszközzel érvényt szerzünk a törvénynek, ami erőszak alkalmazását is jelentheti a terület visszafoglalása érdekében" – mondta. Fölvetette a tüntetők élelmiszer-ellátásának, telefonkapcsolatának és közlekedési lehetőségeinek elvágását is, hozzátéve, hogy ezek az intézkedések a környék lakóit és az ott lévő nagykövetségeket is érintenék.

A vörös ingesek szóvivője erre azonnal kijelentette, hogy semmilyen eszközzel nem lehet őket megfélemlíteni. Sőt, kedden újabb követeléssel álltak elő távozásuk fejében: emeljenek hivatalosan vádat Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes ellen az április 10-i erőszakcselekmények miatt, amelyeknek 25 halottjuk és több mint 800 sebesültjük volt.

A hatóságok dolga nem könnyű: tüntetők ezreit, köztük nőket és gyerekeket kéne eltávolítaniuk az öt hete elfoglalva tartott táborból, amely mintegy 3 négyzetkilométeren terül el a bevásárlónegyedben.