Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adatok a fellegekből

Szöveg: Solti Attila | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 7. 18:12

A balatonakarattyai MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) vezetése az alakulat műszaki fejlesztésének tervezéséhez szükséges digitális alaptérkép elkészítésére kérte fel a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. szakembereit.

a06

Egy sokrétűen használható digitális térkép elkészítése napjainkban sem egyszerű feladat. A több lépésből álló folyamatban minden részletnek tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy a végeredmény jó alapja lehessen bármilyen beruházásnak. Legyen szó egy laktanyán belüli járdáról, vagy akár a Leopard harckocsik hangárjának elhelyezéséről, esetleg a bázison belüli közlekedési útvonaluk megtervezéséről.

a09

A Molnár Otília által vezetett Légifényképész Alosztályra nagy felelősség hárul, feladatuk egyrészt nagyfelbontású légifelvételek és ortofotók előállítása, másrészt a felvételekből igény szerint készített 3D-s látvány biztosítása a digitális térképek alapjának, valamint a felmérési feladatokat végző geodéták munkájának támogatásához.

A légifelvételek előállításához légi távérzékelésre optimalizált kisméretű forgószárnyas drónokat használnak. Ezek segítségével előállított ortofotók a térképi rendszerbe transzformált, a fényképezés sajátosságából adódó torzulásoktól mentes, mérésre alkalmas légi fényképfelvételek, közel 4K felbontással.

Viszonyításként érdemes megjegyezni, hogy amíg egy Google Earth műholdkép 30-40 centimétert jelenít meg 1 pixelen, addig a HM Zrínyi Nonprofit Kft. szakemberi által készített fotók 3 centiméter terepi felbontásúak, mely területre vetítve 100-szor jobb felbontást jelent. A fotók pozicionálását előre elhelyezett földi referenciapontok - napfény hatására lebomló felfestések, vagy mobil fóliák - segítik.

Az ilyen precíz felvételek vizsgálata során jól kivehető az is, hogy hol lett megbolygatva a talaj felszíne, így jól lekövethetőek például a közműhálózat változásai.

A repülésbiztonsági szempontból jelentős magasakadály adatbázis elemei is bővíthetők, ellenőrizhetők a felvételek alapján készített 3D-s modellből mérhető fák, tornyok és egyéb objektumok méretei.

a19c

Az egy-egy terület digitális ortofotó alaptérképéhez szükséges 4-6 ezer légifelvétel elkészítéséhez, a speciális kalibrált kamerával, műholdas helymeghatározással - centiméter pontos GPS jelfeldolgozóval - felszerelt RTK-drón és a képek készítési helyének még pontosabb meghatározását lehetővé tevő fixen lehelyezett RTK földi GPS állomás mellett az üzemeltetéséhez szükséges speciális - műveleti, eseti, légi távérzékelési - engedélyekkel is rendelkezik az alosztály.

A légifényképész szakemberek által előre megtervezett útvonalon, 90-100 méteres magasságban, 25 perces időintervallumokban végrehajtott repülést számos biztonsági intézkedés előzi meg, az alosztály munkatársai a felmérési területet figyelemfelhívó táblákkal látják el, és meghatározott pontokon biztosítják a légifényképezés végrehajtását.

Felszállásra csak a szélsebesség és fényerő határértékeken belül mért adatainak megállapítása, illetve a repülő eszköz műszaki állapotának lista alapján történő ellenőrzését követően kerülhet sor.

A sikeres repülést követő elemzések, modellezés és ellenőrzés után az elkészített digitális anyagok bekerülnek a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Térképészeti Ágazatának digitális távérzékelési adatbázisába, alapadatként szolgálva a tervrajzokhoz és engedélyeztetésekhez használható, pontos adatokkal ellátott, hiteles térkép elkészítéséhez.