Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán-amerikai megállapodás az éjszakai rajtaütésekről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 10. 8:12

Az afgán fél dönt ezentúl az afgán otthonok ellen intézett éjszakai katonai rajtaütések kérdésében – erről írtak alá megállapodást április 8-án, vasárnap Kabulban az amerikai és az afgán kormány képviselői.

Az éjszakai rajtaütésekkel kapcsolatos nézeteltérés az egyik legfontosabb akadálya volt annak a szerződésnek, amelyben Washington és Kabul a következő évtizedekre kívánja szabályozni az amerikaiak afganisztáni katonai jelenlétét, miután a harcoló alakulatok többsége 2014 végéig elhagyja az országot.

Az afgánokat mélyen felháborították az éjjeli rajtaütések, aminek Hamid Karzai elnök több alkalommal is hangot adott. Karzai kifogásolta, hogy az akciók során sok volt a civil áldozat és a külföldi katonák tiszteletlenül bántak az afgánokkal. Az amerikai haderő képviselői szerint viszont az ilyen rajtaütések nélkülözhetetlenek a hírszerzéshez, valamint a tálib lázadók és az al-Kaida terrorszervezet parancsnokainak elfogásához.

Az Abdul Rahim Vardak afgán védelmi miniszter és az afganisztáni amerikai erők parancsnoka, John Allen tábornok által aláírt megállapodás kompromisszumra épül. Az éjszakai „különleges műveleteket" egy afgán biztonsági vezetőkből álló testület rendeli majd el, de azokban az amerikaiak továbbra fontos szerepet játszanak. Ha úgy „szükséges", vagy ha erre „felkérik őket", továbbra is be fognak hatolni az otthonokba.

Az amerikai műveletben ezentúl mindig részt vesznek afgánok is, akik a partnereikkel párhuzamosan beszámolnak majd az esetleges civil áldozatokról és a rossz bánásmóddal kapcsolatos állításokról.

Karzai eredetileg elutasította az éjszakai rajtaütések minden formáját és a mostani kompromisszumkészsége arra utal, hogy mégsem kívánja meghiúsítani az amerikaiakkal megkötendő, hosszú távú megállapodást a stratégiai partnerségről. Ez biztosítani fogja az afgánokat arról, hogy külföldi katonai partnereik 2014 után sem fogják magukra hagyni őket.

Allen tábornok „mérföldkőnek" minősítette a megállapodást, hangsúlyozva, hogy ezentúl a terroristák foglyul ejtésében és az őrzésében is az afgánok játsszák a vezető szerepet, ami „fontos lépés Afganisztán szuverenitásának megerősítése felé".

A Pentagon vitatja azokat az afgán állításokat, amelyek szerint az éjszakai rajtaütések gyakori civil áldozatokkal és a lakossággal szembeni inkorrekt bánásmóddal járnának.

Amerikai adatok szerint az éjszakai műveletek 89 százaléka során egyetlen fegyver sem dördül el és a polgári halálos áldozatokkal járó rajtaütések száma nem éri el az 1 százalékot sem. Az éjjeli akciók 97 százalékában afgánok is részt vesznek, sőt ezek 40 százalékát ők irányítják.

A megállapodás értelmében a bevetések során fellépő nézeteltéréseket egy afgán-amerikai vegyes bizottság fogja rendezni, amelynek tagja lesz az afgán védelmi miniszter és az amerikai erők parancsnoka is. Az elfogott terroristákat az afgánok őrzik majd, noha a hét elején az amerikaiak még azt szerették volna elérni, hogy a foglyok legalább a kihallgatás erejéig náluk maradjanak.

Az amerikaiak csak akkor vehetnek részt a kihallgatásban, ha az afgánok felkérik őket erre.

Egyelőre nem világos, hogy az afgánok megnőtt szerepe garantálja-e a lakossággal szembeni humánusabb fellépést, mert a falusiak több alkalommal is arra panaszkodtak, hogy egyenruhás honfitársaik kifosztják őket. Az amerikai haderő emellett több afgán börtön esetében felfüggesztette, hogy egy korábbi megállapodás értelmében átadja a foglyokat, mert az ENSZ megállapította, hogy ezekben kínzás folyik.

Az éjszakai rajtaütésekről megkötött megállapodás nyomán valószínűvé vált, hogy az amerikai és az afgán elnök a NATO májusi, chicagói csúcstalálkozóján alá fogja írni a stratégiai partnerségről szóló megállapodást.