Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán választás: van, aki csalást emleget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 23. 10:17

Általánosságban jónak ítélték az afganisztáni választások lebonyolítását szombaton az Európai Unió választási megfigyelői, független afgán megfigyelők ezzel szemben kiterjedt csalásokról számoltak be, Hamid Karzai elnök legfőbb vetélytársa, Abdullah Abdullah pedig egy interjúban az államfőt tette felelőssé a feltételezett manipulációkért.

Az afganisztáni elnökválasztás “általánosságban jó és tisztességes" volt, de még nem teljesen szabad. “Az ország egyes részein nem volt az, aminek oka az erőszakcselekményekben és a szavazók megfélemlítésében keresendő" – jelentette ki kabuli sajtóértekezletén az Európai Unió választási megfigyelőinek vezetője. “Az, amit megfigyelőink ellenőrizni tudtak, az jó volt és tisztességes. Mondhatjuk, hogy ez győzelem az afgán nép számára" – szögezte le Philippe Morillon, hozzátéve, hogy még túl korai értékelni az elnök- és tartományi választásokat.

A csütörtöki szavazás voksainak összeszámlálását péntekre befejezték. Becslések szerint a 15 millió szavazásra jogosult 40-50 százaléka adta le voksát. Ez jóval alacsonyabb a 2004-es elnökválasztás 70 százalékos arányánál. A végleges számokra néhány napot még várni kell. Hamid Karzai hivatalban lévő elnök, s legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter egyaránt azt állítja, hogy ő áll az élen.

Az EU-megfigyelők közleménye szerint a részvétel “jelentősen magasabb volt az ország északi, és különösen alacsony a déli részén". A táliboknak a szavazás bojkottjára szóló felhívását “nyomatékosította a megnövekedett számú támadás, amelyekben polgári személyek sebesültek vagy haltak meg. Az elrettentés ellenére az afgán állampolgárok elmentek szavazni. Maga a tény, hogy a választás megtörtént, jelentős eredmény" – áll a közleményben.

Független afgán megfigyelők ugyanakkor arról számoltak be szombaton, hogy kiterjedt csalások ejtettek foltot a csütörtökön lebonyolított elnök- és tartományi választásokon. Szervezetük, a Szabad és Tisztességes Választások Alapítvány (FEFA) közel hétezer megfigyelőt, köztük két és fél ezer nőt delegált szavazóhelyiségekbe – mondta el kabuli sajtóértekezletén Nader Naderi, az alapítvány elnöke.

Embereik számos szabálytalanságot tapasztaltak: láttak olyanokat, akik “több szavazó cédulával voltak ellátva és nők nevében szavaztak", kiskorú szavazókat, s tanúi voltak csalásoknak is, köztük “néhány esetben az urnák előzetes megtöltésének" – mondta. “Egyes körzetekben fegyveresek bántalmazták a választási bizottságok tagjait, és saját ellenőrzésük alá vonták a szavazóhelyiségeket."

Több megfigyelőjük adott számot arról, hogy a lebonyolításért felelős választási bizottságok emberei részrehajlóak voltak Hamid Karzai elnök javára. Egyes térségekben a választási bizottságok emberei kihasználták a szavazók írástudatlanságát, és voksaikat meghatározott jelöltek javára “térítették el".

A FEFA azt is megállapította, hogy a tartományok egy részében számos szavazóhelyiség nem nyitott ki, országszerte “mintegy 650, nők számára fenntartott helyiség maradt zárva".

Az újraválasztásáért küzdő Hamid Karzai elnök legfőbb vetélytársa, az amerikai hírügynökségnek adott interjújában szombaton azzal vádolta meg az államfőt, hogy az állami intézményeket használta fel a héten lezajlott választások manipulálására.

Abdullah Abdullah szerint ez ügyben “semmit nem számít", hogy maga Karzai, vagy hívei adtak utasítást az állítólagos csalásokra. “Minden a szemei előtt történt és az ő vezetésével", az általa kinevezett emberek révén – mondta, hozzátéve: bizonyos abban, hogy a csalásokról Karzai is értesült, s módja lett volna leállítani azokat.