Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: többször támadtak a tálibok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 11. 12:46

A NATO-erők 2008 első két hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest többször ütköztek meg a tálib szélsőségesekkel, de kevesebb helyen.

Az észak-atlanti szövetség azt állítja, hogy haladást ért el a tálibok elleni küzdelemben, de elemzők szerint patthelyzet van, ami felemészti a csapatok afganisztáni állomásoztatására fordított támogatást. A külföldi csapatok kivonása az ázsiai országból pedig a tálibok stratégiai győzelmét jelentené.

Az idei év első két hónapjában 595 fegyveres támadás volt Afganisztán 88 körzetében, a tavalyi hasonló időszakban 550 támadás 101 körzetben – közölte a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF). Az összecsapások növekedése azzal függ össze, hogy a NATO-erők nagyobb hatékonysággal üldözik a felkelőket – hangoztatta Mike Finney százados, ISAF-szóvivő. Hozzátette: a felkelők aktivitásának csökkenése pedig azzal magyarázható, hogy most a NATO-erők támadják a tálibokat, szemben azzal, amikor ők támadtak.

Christopher Alexander, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja azt emelte ki, hogy tavalyhoz képest kevesebb jelentős merénylet történt. Gyorsan hozzáfűzte ugyanakkor: ez nem jelenti, hogy Afganisztánban azonnal béke lesz, de azt igen, hogy kemény munkával a biztonság erősíthető.