Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba látogatott a brit kormányfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 19. 20:43

A szélsőségesek elleni közös fellépésre szólította fel Afganisztánt és Pakisztánt július 19-én, csütörtökön a brit kormányfő, aki Kabulban egy előre be nem jelentett látogatás keretében a két szomszédos ország vezetőivel folytatott megbeszélést.

A háromoldalú találkozón – amelyen David Cameron mellett Hamid Karzai afgán elnök és a júniusi beiktatása óta első hivatalos afganisztáni vizitjén tartózkodó Rádzsa Parvíz Asraf pakisztáni kormányfő vett részt – elsősorban az afganisztáni-pakisztáni határvidéken folyó harcokról és a megrekedt afgán békefolyamatról tárgyaltak.

„Az Afganisztán tönkretételén munkálkodó terroristák nagyjából ugyanazok, akik megpróbálják tönkretenni Pakisztánt" – hangsúlyozta a brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy közös harcot kell folytatni ellenük.

David Cameron a Hamid Karzai elnökkel tartott sajtóértekezleten bejelentette: aláírt egy megállapodást azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia katonai akadémiát létesít Kabulban, segítve ezzel az afgán tisztek képzését. A brit kormányfő egyúttal biztosította az afgán elnököt arról, hogy London a NATO-csapatok kivonulása után is támogatni fogja Kabult.

London, Washington és Kabul már régóta bírálja Iszlámábádot, amiért az nem tesz elegendő erőfeszítést a határán átívelő támadások megfékezésére. Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi területeire nem ér el ugyanis a hatóságok keze, így a lázadó csoportok akadálytalanul tudják folytatni tevékenységüket. Az iszlámábádi vezetés viszont azzal vág vissza, hogy az afgán oldalról beszivárgó szélsőséges harcosok gyakran intéznek támadást a pakisztáni biztonsági erők ellen.

David Cameron szerda este érkezett a közép-ázsiai országba, ahol először ellátogatott a dél-afganisztáni Hilmend tartományba, hogy az ott szolgáló brit katonákkal találkozzon, és megbeszélést folytatott John Allen tábornokkal is. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők (ISAF) parancsnoka közölte vele, hogy „jól halad" a biztonsági feladatok átadása a helyi erőknek, bár még néhány területen, elsősorban az irányítás és az ellenőrzés terén fejlődnie kell az afgán hadseregnek.

Megfigyelők szerint London segítheti Washington az irányú erőfeszítéseit, hogy Pakisztán mielőbb számolja fel a terroristák biztonságos búvóhelyeit az említett törzsi területeken.