Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mood: nem haladunk a béke felé Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 20. 7:39

Szíria nem halad a béke felé, az országban fokozódik az erőszak, politikai rendezési folyamat nélkül pedig az ENSZ-misszió megfigyelő munkájának nincs foganatja – közölte július 19-én, csütörtökön sajtótájékoztatóján Robert Mood misszióvezető.

„Fájdalmas erről beszélnem, de nem haladunk a béke felé Szíriában. Erről tanúskodik a fokozódó erőszak Damaszkuszban, amit az elmúlt napokban láttunk" – mondta a tábornok.

Mood elítélte a szíriai kormányilletékesek elleni szerdai merényletet, és felszólította a szemben álló feleket, hogy hagyjanak fel mindenfajta erőszakcselekménnyel, kötelezzék el magukat a konfliktus békés megoldása mellett.

A norvég tábornok szerint politikai rendezési folyamat nélkül az általa vezetett misszió munkájának nincs foganatja. A Biztonsági Tanács hatékony vezetése alatt valódi politikai egységet kell teremteni Szíriában egy olyan politikai terv körül, amely találkozik a szíriai nép törekvéseivel, és elfogadható az érintett felek számára. Mind a kormánynak, mind pedig az ellenzéki oldalnak engedményeket kell tennie, és tárgyalóasztalhoz kell ülnie, mert a válságot fegyverekkel nem lehet megoldani – mondta a tábornok, aki mandátuma lejártával elutazik Szíriából.

A Mood vezette háromszáz fős fegyvertelen megfigyelő misszió – amelynek eredetileg a tűzszünet felügyelete lett volna a feladata – 90 napos mandátuma pénteken jár le, az ENSZ Biztonsági Tanácsának pedig csütörtökön kell döntenie arról, hogy küldetését meghosszabbítja-e 45 nappal.

Címkékmisszió