Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban is megemlékeztek a szabadságharcról

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. március 17. 11:29

Mostanában nem kell fegyverrel a kézben harcolnunk szabadságunkért, mint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején élt honvédeknek, de mégis sok katona őrzi a békét családjától távol, a világ számos pontján. Pontosan úgy, mint ahogy az MH Tartományi Újjáépítési Csoport állománya (PRT) is teszi ezt Afganisztánban.

Mit adhat a szabadságharc történelmi tanulsága az Afganisztánban szolgáló katonáknak? Elsősorban megértést és tapasztalatot. A mi nemzeti céljaink sem valósulhattak volna meg külső támogatás nélkül. Most, 160 évvel a márciusi események után az MH PRT állományának adatott meg a lehetőség, hogy segítse egy ország nemzeti törekvéseit, munkájával és tapasztalataival járuljon hozzá az újjáépítéséhez és fejlődéséhez.

Saját történelmi példánkból merítve katonáink bizalommal fordulnak az afgán néphez, és segítik őket a demokrácia felé vezető úton, hiszen ők sem akarnak mást, mint annak idején a márciusi ifjak: önálló nemzetállamban, békében és biztonságban élni, jólétet biztosítani családjaiknak, gyermekeiknek.

Nemzeti ünnepünk, 2008. március 15-e alkalmából sor került elismerések átadására is.