Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatás a fejlesztésért

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. március 17. 11:53

Afganisztán újjáépítése az afgán kormány által kidolgozott Afgán Nemzeti Fejleszté-si Stratégia (ANDS), és Tartományi Fejlesztési Terv (PDP), valamint ezekkel össz-hangban az ISAF és az MH PRT fejlesztési tervei alapján történik. Ehhez a hosszú és nem könnyű folyamathoz nyújt segítséget a NATO.

A tagországok más-más felajánlásokkal támogatják Afganisztán fejlődését, amelyeknek elsődleges célja a béke és a stabilitás, ennek alapjaként a legális megélhetési lehetőségek megteremtése, a feketepiac, a kábítószer termesztés és eladás helyett. Magyarország több egyéni beosztású katonát és egy Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT) ajánlott fel a NATO-nak, amely az afgán fejlesztési tervekben szereplő projectekhez nyújt támogatást.

Afganisztán területén összesen huszonhat PRT működik, amelyeket más-más nemze-tek működtetnek. Ezek közül a magyar PRT Baghlan tartományban található, a NATO vezette ISAF misszió Északi Parancsnoksága (RC North) alárendeltségében.

A kabuli parancsnokság (ISAF HQ), valamint az annak alárendelt Északi Parancs-nokság küldöttsége Sterling DeRamus ezredes, az ISAF HQ civil-katonai együttmű-ködési főnökség (CJ9) főnöke vezetésével meglátogatta a magyar PRT tábort.

A delegáció 2008. március 13-án érkezett hozzánk azzal a céllal, hogy megismerjék a magyar PRT működését, feladatát, a folyamatban lévő fejlesztési projectjeit, ezáltal össze tudják hangolni más nemzetek újjáépítő csoportjainak munkáját az adott régió-ban. Ennek érdekében folyamatosan látogatják a PRT-kat, ahol összegyűjtik a tapasztalatokat, ötleteket, esetleges nehézségeket, különböző kapcsolatrendszereket, hogy mindezeket egy közös fórumon, a 2008. áprilisában Kabulban megrendezésre kerülő PRT parancsnokok konferenciáján megoszthassák egymás között. Ez a koordináció a régiókban működő tartományi újjáépítési csoportok számára lehetővé teszi az együttműködést és egymás kölcsönös támogatását, valamint közvetít a különböző segélyszervezetekkel való kapcsolatteremtésben.

Erre különösen árvizek esetén, szélsőséges időjárási és te

1595874328
rmészeti viszonyok között, illetve más, előre nem látható katasztrófák idején van szükség, amikor a folyamatban lévő projectek mellett fokozott igény van a segítségnyújtásra.

– Tapasztalataim közül ki szeretném emelni a három szakterület, a civil-katonai együttműködés (CIMIC), a lélektani műveletek (PSYOPS) és a sajtó (PIO) sajátos kapcsolatát. Napjainkban elengedhetetetlen a munkánk népszerűsítése a helyi és a hazai médiában, hiszen semmit nem ér egy jól elvégzett feladat, ha azt a média nem teszi közkinccsé – mondta DeRamus ezredes, amikor a magyar PRT-ban szerzett tapasztalatairól beszélt.

Hans-J. Kasselmann ezredes, az RC North CJ9 főnöke kiemelte, hogy példaértékű a magyar PRT-ban folytatott fejlesztési tevékenység. Rengeteget dolgoznak a magyar katonák, hiszen a magyar PRT életének másfél évében nagyon sok project valósult meg. Magyarország kis ország, de ehhez képest nagy erőkkel, és odaadással vesz részt az afganisztáni misszióban. Az ezredes a színvonalas munka megtartását és további folytatását kérte a katonáktól.