Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerek és gránátok kerültek elő

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 17. 12:58

A tizenegyedik héten, azaz március 10–16-a között 39 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül tizenkét esetben soron kívül kellett intézkedniük. Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy idén eddig összesen háromszáz bejelentést kaptak.

Még március 10-én érkezett a bejelentés Debrecenből, hogy a Dózsa György úti általános iskola udvarán, a földmunkával járó felújítás során világháborúból visszamaradt lőszerek kerültek elő. Mivel a jogszabály szerint, az oktatási-, illetve közintézménynél megtalált veszélyes szerkezetet a tűzszerészeknek azonnal soron kívüli esetté kell nyilvánítaniuk, a járőr – Érsek János őrmester vezetésével – aznap délután meg is érkezett az iskolához. Szerencsére azonban mindössze két darab, 8 milliméteres karabélylőszert találtak, melyet további szakértői vizsgálatok elvégzésére átadtak a helyi rendőrségnek.

A Pest megyei Kartal külterületén, a 2107-es számú főút mellett, a vízelvezető árokban, útkarbantartás közben bukkantak egy robbanószerkezetre a közútkezelő munkatársai március 13-án. A Vörös Mihály főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr megállapította, hogy egy darab, 82 milliméteres aknagránát került elő. Mivel a tűzszerészek a szerkezetet viszonylag jó állapotban találták meg, a központi gyűjtőhelyre szállították.

1595874329
Ugyancsak március 13-án, a főváros XI. kerületéből is bejelentés érkezett a honvédség tűzszerészeihez. Ugyanis a Bartók Béla és a Hamzsabégi utak kereszteződésében, a vasúti töltésen ugyanis egy darab F1-es típusú szovjet kézigránátot találtak. A köznyelvben kukoricagránátként is ismert veszélyes szerkezetet a Lakatos Sándor vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőhelyre szállította.

Másnap Esztergom-kertvárosban, egy családi háznál zajló földmunka során kerültek elő lőszerek a földből. Kelemen Ferenc törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok összesen 118 darab 7,62 milliméteres gyalogsági lőszert és négy darab 12,7 milliméteres gépágyú lőszert szállított innen a központi gyűjtőhelyre.

Ugyancsak gyalogsági lőszer került elő március 16-án a Pesti megyei Inárcs egyik családi házának kertjéből. A 8 milliméteres karabélylőszert Érsek János törzsőrmester a központi gyűjtőhelyre szállította. Ide azért kellett soron kívül kivonulniuk a tűzszerészeknek, mert a családi ház kertje a helyi óvoda udvarával szomszédos.