Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikában olcsón lehet amerikai katonai titkokat vásárolni

Szöveg: Háború Művészete |  2009. július 3. 12:50

Kanadai újságíró hallgatók a nyugat-afrikai Ghánában 40 dollárért vásároltak számítógép winchestert, amelyről a későbbiekben kiderült, hogy amerikai védelmi szerződésekkel kapcsolatos, titkos adatokat tartalmaz.

A meghajtó valószínűleg a Northrop Grumman cég, vagy annak egyik leányvállalata tulajdonában volt korábban, mivel az információkat tartalmazott többek között a cég Védelmi Hivatallal kötött szerződéseiről, szerződéstervezeteiről is.

A merevlemezt vásárló egyetemisták televízió riportot készítettek a Ghánában zajló elektronikai börzéről. A Brit Kolumbia Egyetem információja szerint a vásárlásra februárban került sor egy szabadtéri piacon. A merevlemez sok szerződéssel kapcsolatos információt tartalmazott, amelyek között éppúgy volt már lezárult, mint még jelenleg is folyamatban lévő.

A Northrop Grumman írásban reagált az elhangzottakra, amelyben többek között kijelentette, hogy véleményünk szerint a meghajtót ellopták a cégtől. Az egyetem az esetet jelentette az Amerikai Egyesült Államok szövetségi nyomozóirodájának, az FBI-nak.