Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggasztó hírek a migrációs folyamatokról

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. április 8. 13:05

2021 tavasza, nyara és ősze nem lesz egyszerű az illegális migráció megállítása tekintetében – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a déli határszakaszon tartott sajtótájékoztatóján, április 8-án.

20210408-PAT-sajtotekoztato (1)

Az illegális migráció jelenlegi és várható helyzetéről beszélt újságíróknak a határkerítés hercegszántói szakaszánál Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes csütörtökön. Hangsúlyozta: a magyar déli határ több mint 240 kilométeres szakasza egyben az Európai Unió határa is, így a határzár nem csak a magyar embereket, de az EU polgárait is védi az illegális migrációtól.

Az államtitkár úgy fogalmazott, minden forrás aggasztó hírekről számol be a migrációs folyamatokkal kapcsolatban, ezeket pedig a déli határon tapasztalt növekvő nyomás is alátámasztja. Rámutatott: tavaly összességében csaknem 29 ezren próbálkoztak ezen a határszakaszon illegális módon bejutni az Európai Unió területére, ez a szám az idei év első hónapjait tekintve arányosan jóval több. „Csaknem 11 ezren próbálták meg ez alatt a három hónap alatt leküzdeni a magyar határzárt, ez honvédeink és rendőreink közös munkája, illetve a jogi és műszaki határzárnak köszönhetően nem sikerült nekik. A közös erőfeszítésnek köszönhetően a déli határvédelem betonbiztos védelmet nyújt” – mondta Németh Szilárd.

20210408_PÁT_határlátogatás_4_j

A miniszterhelyettes közölte: bár a koronavírus-járvány lassított valamelyest az illegális migráción, egyöntetű vélemény – amelyet oszt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és António Guterres ENSZ-főtitkár is -, hogy a járvány után drasztikusan fog megnőni a migrációs nyomás. „A szakemberek arra figyelmeztetnek minket, hogy a szerb nyitás után ezen a magyar határszakaszon akár 70-80 százalékos emelkedés is várható” – fogalmazott.

Németh Szilárd elmondta: míg Magyarország Európa határát védi, a brüsszeli bürokraták mintha nem értenék, mennyire komoly a helyzet, mintha folyamatosan meghívókat küldenének az illegális migránsoknak. Erre utal Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosának a közelmúltban tett abszurd kijelentése is, miszerint Görögországban nyílt táborokat kell létrehozni a bevándorlók számára.

A pandémiával kapcsolatban az államtitkár kifejtette: ha nem lenne a magyar műszaki határzár, nem lenne a határvédelem, amely nem csak a magyar emberek, de egész Európa biztonságát védi, sokkal súlyosabb lenne a helyzet. „Jól látható, hogy az illegális migráció nem csak közbiztonsági és szociokulturális veszélyt jelent Magyarországra és Európára, hanem nagyon komoly közegészségügyi kockázatot is” – mutatott rá, hozzátéve: 2021 tavasza, nyara és ősze nem lesz egyszerű az illegális migráció megállítása tekintetében. „Rendkívüli nagy szükség van a magyar kerítésre, a magyar műszaki és jogi határzárra, honvédeink, katonáink kimagasló szolgálatára. Számunkra továbbra is Magyarország, a magyar emberek biztonsága áll az első helyen” – mondta Németh Szilárd.