Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ágyútűz alatt Hegyi-Karabah civilek lakta fővárosa

2020. november 6. 15:26

Heves ágyúzás alá került a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah fővárosa, Sztepanakert november 5-én, csütörtökön – jelentette a Reuters hírügynökség, három ott dolgozó forrásra hivatkozva.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet eközben a városban rekedt civilek biztonságos evakuálására szólított fel. Az RSF Twitter-bejegyzésében felszólította az ENSZ-t, az Európa Tanácsot (ET) és Azerbajdzsánt, hogy tegyen meg „minden tőle telhetőt” a civilek, köztük 80 helyi és külföldi újságíró evakuálása érdekében. Egy magát megnevezni nem kívánó, Sztepanakertben dolgozó szabadúszó újságíró a Reutersnek telefonon elmondta, hogy a város heves ágyúzás alá került. Az illető ezt követően letette a telefont, hogy ne azonosíthassák. Egy második, szintén Sztepanakertből telefonon jelentkező újságíró közölte, hogy a légvédelmi sziréna egész nap szólt. Egy harmadik, francia újságíró pedig arról számolt be, hogy egyes riporterek elhagyták a várost egy északi úton keresztül, mivel az örmény fővárosba, Jerevánba vezető főút szintén tűz alá került.

Az örmények ellenőrizte Hegyi-Karabah mentőszolgálata csütörtökön közölte, hogy Sztepanakertet az azeri erők ágyúzzák. A beszámoló szerint Martuni városában nehéztüzérséget is bevetettek, miközben Susi – azeriül Susa – városát szintén ágyúzták.

Az azeri védelmi minisztérium tagadta a vádakat. Állítása szerint az azerbajdzsáni Terter városát és egy közeli települést, valamint a konfliktusövezettől keletre fekvő Agdam régióban található helyiségeket ágyúzták. A hegyi-karabahi örmény erők visszautasították ezeket az állításokat.