Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád legyint a szanciókra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 18. 8:41

Nem okoznának kárt Iránnak azok az újabb szankciók, amelyekkel nukleáris programja miatt sújtanák – jelentette ki a hét közepén Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az NBC amerikai televízióban bemutatott interjújában.

A szerdán sugárzott beszélgetésben az iráni államfő hangoztatta: ha az amerikaiak újabb korlátozásokat vezetnének be országa ellen, sőt még meg is százszoroznák azokat, ráadásul az európaiak is csatlakoznának a súlyos amerikai büntetőintézkedésekhez, Irán akkor is képes volna gondoskodni szükségleteiről.

Iránnak egyáltalán nincs szüksége az Egyesült Államokra – mondta Ahmadinezsád, aki a jövő héten New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés munkájában.

A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy békésnek feltüntetett atomprogramja keretében nukleáris fegyver birtoklására törekszik, e program ellenőrzésével kapcsolatban pedig azzal, hogy igyekszik megfélemlíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), ugyanis nem engedi be az országba a szervezet ellenőreit.

Teherán indoklása szerint azért nem engedi be az ellenőröket, mert „hamis" információkat szolgáltattak és „hibás" jelentéseket állított össze a NAÜ számára.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a szervezet kormányzótanácsának ülésén a héten azt mondta: az ügynökség nem tudja megerősíteni azt az állítást, hogy az Iránban fellelhető összes nukleáris anyag békés tevékenységet szolgál, mert Teherán az ENSZ-szakértők kinevezésének folytonos megvétózásával akadályozza az ellenőrzés folyamatát.

Az ülésen jelenlévő Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője – egyes források szerint ordítva – azt mondta, hogy Irán és a NAÜ kapcsolatai nagyon mélyre süllyedtek, illetve azzal vádolta meg a főigazgatót, hogy politikai nyomás alatt áll.

Az interjúban Ahmadinezsád kereken elutasította azt, hogy ellenőrök visszatérhessenek országába. Hangoztatta: nem engedi, hogy az megtörténjen. Tagadta viszont, hogy Irán ne lenne együttműködő.

Kijelentette: jobb lenne, ha a NAÜ figyelmét inkább Izraelre – erre a „törvénytelen cionista rendszerre"– összpontosítaná.