Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a „Feltöltés 2010.” gyakorlat

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 19. 7:52

A korábbi évek gyakorlatát folytatva szeptember 16-án megkezdődött a katonai igazgatási rendszer felkészültségét, működését ellenőrző szimulációs hadkiegészítési gyakorlat, a „Feltöltés 2010.″

A haderő-átalakítás katonai igazgatási feladatait érintő első lépések egyike volt, hogy 2007 -től ki kellett alakítani a több mint ötven százalékkal csökkentett katonai igazgatási rendszert. Ennek képesnek kell lennie békében a szakfeladatok megkezdésére és – a békétől eltérő időszakra való áttérés esetén – a hadköteles magyar állampolgárok bevonultatására. Alkalmasnak kell lennie a Magyar Honvédség mindenkori igényeinek megfelelően a csapatok feltöltésére, a nemzetgazdaságból biztosított technikai eszközök átadására, továbbá a polgári objektumok és szolgáltatások igénybevétele útján történő biztosításra.

A 2008 óta évente megrendezett gyakorlat célja a hadkiegészítő parancsnokságok és alárendelt szervezeteik készenlétének felmérése, a megelőző védelmi helyzet, vagy rendkívüli állapot idején a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséből adódó katonai igazgatási feladatok végrehajtásának gyakorlásával együtt.

2010-ben további kiemelt cél a hadkiegészítő parancsnokságok törzseinek és alárendeltjeinek, valamint a közreműködő védelemigazgatási szervek és katonai szervezetek közötti együttműködés fejlesztése. A gyakorlat évek óta hozzájárul a hadkiegészítési rendszer tapasztalatainak gyarapításához, elemzéséhez és értékeléséhez, amelyet ebben az évben a Magyar Honvédség Műveleti Tapasztalat-feldolgozó Rendszere is támogat.

Az idei gyakorlatot előkészítő tervező munka márciusban kezdődött meg. Ennek eredményeként a HM Honvéd Vezérkar főnök május 20-án jóváhagyta a HM HVK személyzeti főosztályvezető elgondolását a „Feltöltés 2010." Szimulációs Hadkiegészítési Gyakorlat végrehajtásáról.

Már az előkészítés korai fázisában több tervezői értekezletet tartott a gyakorlatot szervező HM Személyzeti Főosztály Katonai Igazgatási Osztálya, amelyen a tervezett közreműködők is részt vettek.

Az alapos tervezést az indokolta, hogy a gyakorlatba a hadkiegészítő szervek és katonai szervezetek mellett, idén a HM Védelmi Hivatalt és több megyei védelmi bizottságot is bevonnak.