Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Aki egyszer katona volt, az élete végéig katona marad”

Ülésezett a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2020. október 27. 19:10

„Minden országnak szüksége van hősökre, és nekünk vannak hőseink. Ezt mi pontosan tudjuk. Aktívak, nyugállományúak, obsitosok, akik kiemelkedően teljesítettek itthon és külföldön egyaránt” – emelte ki dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tárca idősügyi munkacsoportjának ülésén október 27-én, kedden Budapesten.

NagyGábor_Romulusz_ülés (1)

A Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport idén első alkalommal ülésezett a Honvédelmi Minisztériumban. Szabó József ezredes, a munkacsoport titkára az esemény levezető elnökeként elmondta: a járványügyi helyzet miatt nem tartottak korábban ülést.

A megbeszélésen dr. Ruszin Romulusz kiemelte: a minisztérium számára az ember a legfontosabb. „Miniszter úr vezetésével a tárca jelenleg sokkal nagyobb figyelmet szeretne fordítani azokra a kollégákra, akik tisztességgel és becsülettel leszolgálták idejüket a Magyar Honvédségben, akár egyenruhában, akár anélkül. Miért fontos ez? Amikor humán erőforrásról beszélünk, akkor nemcsak az aktív állományról kell szót ejtenünk” – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a honvédelem nemzeti ügy, így fontos a tartalékosok szerepe is, akik „élő, működő kapcsolatot jelentenek a társadalommal”. Ugyancsak fontos a kadétok nevelése, hiszen ők a következő generáció.

NagyGábor_Romulusz_ülés (2)

„Természetesen fontosak azok a kollégák is, akik már letöltötték aktív szolgálati idejüket. Eddig a nyugállományú katonák megnevezést használtuk rájuk, azonban a külsőségekben is szeretnénk hangsúlyossá tenni azt, hogy aki egyszer katona volt, az az élete végéig katona marad. Ezért javasoltuk azt, hogy az »obsitos« megnevezéssel illessük őket. A törvénybe visszakerül az »obsitos« kategória” – mondta dr. Ruszin Romulusz.

NagyGábor_Romulusz_ülés (7)

Az ülésen szó esett még a nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat érintő aktualitásokról, a veterán és obsitos programok, valamint a korosztályt érintő szociális gondoskodás aktuális helyzetéről.

A Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport ülésén a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége képviselői mellett Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, Bánki Filipp alezredes, az Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály osztályvezetője és Győri Péter Pál ezredes, a Humánpolitikai Főosztály vezetője vett részt.

GALÉRIA