Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

Szöveg: honvedelem.hu / ktp.hu | Fotó: budapest.athome-network.com, thejesuitpost.org, streetkitchen.hu |  2023. november 11. 9:50

November 11-e a Márton nap mellett a katonai felderítők napja is. Míg a felderítők állománygyűléssel, mások libavacsorával ünneplik Szent Márton napját, kinek életét számos legenda övezi.

Wilfred_Thompson_St_Martin_And_The_Beggar

Szent Márton Pannónia földjén, Savariában született 316-ban vagy 317-ben. Apja katonatisztként szolgált. 328-ban vagy 329-ben szülei akarata ellenére hittanuló lett, majd 331–332-ben katonának állt. 334-ben egy koldus személyében megjelent előtte Krisztus, akinek odaadta a katonai köpenye felét. Hamarosan megkeresztelkedett és leszerelt. A legelterjedtebb monda szerint a katonából lett püspök a hadsereg után az egyháznak szentelte életét. Jótevő cselekedeteinek köszönhetően a hívei főpapjukká választották, de a szerény Márton nem akarta vállalni az egyházi elöljáróságot, így elmenekült az érte jövő küldöttek elől. Egy libaólban bújt el, de a ludak hangos gágogásukkal és szárnycsapkodásukkal elárulták őt. Így megtalálták és püspökké szentelték.

Szent Márton nagyságára Szent István király is felfigyelt, így zászlajaira Márton képét festette. Általában katonaként, lóháton ábrázolták, amint köpenyének felét egy koldusnak adja. A Magyar Honvédségben Szent Márton napját több mint két évtizede a felderítők napjaként ünneplik.

martinszug-und-feuer-bonn_1500

Ahogy a mondás tartja: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Hogy ne éhezzünk, november 11-én készítsük el Károlyi Balázs törzsőrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár étkezdevezetője által kínált Márton napi receptet.

Libasült Rétesbe Töltött Szilvalekváros Párolt Lilakáposztával és Édesburgonya Pürével

Libasült

Hozzávalók: 4 libacomb, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 20 dkg libazsír, 2 erőleves kocka, majoranna, só és bors. A libacombokat fűszerezzük be sóval, borssal és a majoránnával. Ezt követően a forró zsiradékban pirítsuk meg. Vegyük ki a húst a serpenyőből és a helyére tegyük az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát. Ha ez is megpirult, tegyük vissza rá a combokat, adjuk hozzá a paradicsompürét, öntsünk alá az erőleves kockából készített alaplevet és lefedve főzzük puhára. Ha már megpuhult, vegyük le róla a fedőt a felesleges folyadékot főzzük le a combokról és ezután süssük pirosra.

libacomb másolat

Rétesbe Töltött Szilvalekváros Párolt Lilakáposzta

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 db vöröskáposzta, 2 db vöröshagyma, 2 evőkanál libazsír, 2 dl tejföl, 10 dkg cukor, 2 dl vörösbor, 1 evőkanál ecet, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 1 dl napraforgó olaj és só. A káposztát külső leveleitől és torzsájától megtisztítjuk és félbe, majd negyedbe vágva, vékonyan felcsíkozzuk. Egy tálba rétegenként megsózzuk, és félretesszük körülbelül fél órára. A káposzta pihentetése után a libazsírban cukrot karamellizálunk. Ha már szép aranysárga, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymákat, és együtt pirítjuk tovább. A káposztát kicsavarjuk a sóból, és hozzáadjuk. Fedő alatt pároljuk körülbelül fél óráig, félidőben meglocsoljuk kevés ecettel és hozzáadjuk a szilvalekvárt. Ha kóstolás után puhának érezzük, akkor fedő nélkül még elpárologtatjuk a levét, és kicsit hűlni hagyjuk. A réteslapokat egy benedvesített konyharuhára kitérítjük az első réteslapot megkenjük tejföllel hígított olajjal. A 2., 3. és 4. réteslapot ugyancsak megkenjük, majd a negyedikre egy sávban szórunk 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát. Erre helyezzük el a párolt káposztának a felét. Majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk, és áthelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ugyanezt megismételjük a másik négy réteslappal. A feltekert réteseket a maradék olajjal megkenjük, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.

lilakaposztas-retes_7-egyedi

Édesburgonya püré

Hozzávalók: 1,5 kg édesburgonya, 150 g vaj, 100 ml tejszín, 1 csipet szerecsendió, 2 db újhagyma (mérettől függően). A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd ezt követően visszarakjuk az edénybe, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, és még melegen összetörjük majd botmixerrel finom krémes állagura dolgozzuk. Sóval, borssal, és a szerecsendióval ízesítjük majd belekeverjük az apróra vágott hagymát. A pürénk tálalásánál használhatunk egy kis diót ízlés szerint.

Jó étvágyat!