Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akikért a harang szól

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 22. 17:48

Közös koszorúzási ünnepséggel emlékezett a nándorfehérvári csatára az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Hódmezővásárhely (10)

1456. július 22-én Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg világra szóló győzelmet aratott Nándorfehérvárnál, az „ország kapuja” alatt. A győztes csata eredményeként a török hetven évig nem vezetett nagyobb hadjáratot Magyarország ellen. A pápa 1456-ban kiadott rendelete értelmében mindennap délben megszólalnak a harangok, felhívva az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. Erre a győzelemre emlékeztet azóta minden keresztény templom déli harangszója.

Július 22-ét az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította nemzeti emléknappá. A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya előtt 1991-ben felállított emlékharang méltó helyszínt biztosít a helyőrség és a város közös, a hősök emlékére megtartott ünnepségnek.

Hódmezővásárhely (8)

Az emlékharang előtti megemlékezés a déli harangszóval kezdődött. Ezt követően dr. Berényi Károly alpolgármester mondott beszédet, kiemelve a Nándorfehérvárnál harcoló katonák érdemeit és azt, hogy a győztes seregben több hődmezővásárhelyi is harcolt.

Dudás Ferenc százados, református tábori lelkész beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Isten gondviselése 1456-ban akkor mutatkozott meg, amikor az ország sorsát olyanokra bízta, akik azt meg is tudták védeni.

A haranglábnál a város képviseletében dr. Márki-Zay Péter polgármester helyezett el koszorút. Az alakulat részéről Imre József alezredes tisztelgett a hősök emléke előtt.