Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági látogatáson az izraeli haderő összhaderőnemi parancsnoka

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Kertész László |  2021. július 22. 16:23

Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese hivatalában fogadta július 22-én, csütörtökön Itai Veruv vezérőrnagyot, az izraeli haderő összhaderőnemi, egyben katonai oktatásért felelős parancsnokát. A vendég a ,,Lightning of the Heavens” elnevezésű emlékprogrammal kapcsolatosan érkezett Budapestre.

MG Itai Veruv commander of JCOM & commandant of the military colleges látogatása KLAC4825

Az említett program célja, hogy emléket állítson a második világháború alatt a németek ellen harcoló, akkor még a palesztin mandátumterület fennhatósága alá tartozó ejtőernyősöknek és Szenes Hanna örökségének. A múltidéző emlékút július 18-22. között Szlovénia, Horvátország és Magyarország területén zajlott izraeli, brit, szlovén, horvát és magyar katonai részvétellel. Az izraeli hadsereg minden év júliusában – születésének évfordulójakor – megemlékezik a világháborús ellenállás egykori magyar hőséről, a zsidó származású Szenes Hannáról, akit a második világháború során 1944. november 7-én sortűzzel végeztek ki a Margit körúti fogház udvarán.

A látogatás során Veruv vezérőrnagy köszönetet mondott a magyar támogatásért és a végrehajtott emlékugráson való részvételért, amit professzionális szintűnek értékelt.

MG Itai Veruv commander of JCOM & commandant of the military colleges látogatása KLAC4811

A megbeszélés során a felek érintették a két ország katonai együttműködését, annak lehetséges bővítési területeit, többek között az oktatás-képzést. A megbeszélésen szó volt a haderő digitális átalakulásáról, a hozzá kapcsolódó kihívásokról, valamint a COVID-19 járványhelyzetről is. Sándor vezérőrnagy kiemelte, hogy a járványhelyzet kezelése közelebb hozta a katonákat az állampolgárokhoz, ami növelte a honvédség elfogadottságát. A felek biztosították egymást támogatásukról, és egyet értettek abban, hogy a jelen kor új kihívásaira a haderő folyamatos fejlesztésével és az egymás közötti tapasztalatcserével lehet kellőképpen felkészülni.

A delegáció részeként Itai Brin ezredes, a leköszönő véderőattasé, valamint Idan Katz ezredes, új véderőattasé is részt vett a látogatáson. Sándor vezérőrnagy megköszönte Brin ezredes eddigi munkáját, utódjának pedig sok sikert kívánt az előtte álló feladatokhoz.