Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknakereső farkasok Tádzsikisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 30. 8:26

Tádzsikisztán hamarosan svájci aknamentesítő gépet vásárol. A MineWolf névre keresztelt gépet gyártó svájci MineWolf Systemstől a tádzsik vezetés azt reméli, hogy a lehető leggyorsabban sikerül megtisztítani a veszélyes területeket és teljesíteni az Ottawai Egyezményben megfogalmazott követelményeket, azaz 2020. április 1-ig megszabadítani az országot az aknáktól.

A MineWolf megvásárlását Tádzsikisztán az Egyesült Államok pénzügyi segítéségével valósítja meg. Tádzsikisztán az elkövetkező tíz év során, 243 területen mintegy 11 millió km2 területet kíván aknamentesíteni. 2009 novemberében látott napvilágot az a hír, hogy Tádzsikisztán egy humanitárius aknamentesítő ügynökséget állít fel. Az aknamentesítő gépek valószínűleg három területen fognak dolgozni – a tádzsik-afgán és a tádzsik-üzbég határszakaszokon, valamint az ország középső területén, ahol a gyalogsági aknákat 1992-1997 között telepítették.
Tádzsik adatok szerint 1992-től kezdődően az országban mintegy 800 ember környezetében robbant fel taposóakna, akik közül 358-an életüket vesztették.