Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harc a falak között

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Füzes Judith |  2024. július 4. 15:57

A beépített területen vívott harc különböző elemeit gyakorolják a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei az újdörögdi romvárosban az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tapasztalt kiképzőinek mentorálásával.

A helységharc és ezen belül az épületekben vívott harc azért is specifikus, mivel a normál környezetben folytatott műveletekhez képest jelentősen eltérő környezetben zajlik, emiatt más eljárások alkalmazására van szükség. A cél az, hogy a végrehajtók gyorsan és módszeresen megszerezzék a kontrollt egy helyiség vagy helyiségek felett, beleértve az ott tartózkodókat is.

Mivel ez egy meglehetősen összetett és szerteágazó kiképzési terület, az egyhetes felkészítés során az ismeretanyagot a tisztjelöltek különböző részterületekre bontva sajátítják el: a lakott terület peremvonalától való mozgástól, az épületek megközelítésén és a behatolás különböző módjain át, azok szakszerű megtisztításáig és elfoglalásáig széleskörű ismeretekre tesznek szert.

A felkészítés az elméleti ismeretek átadásával kezdődik, majd a mentorok szakszerű bemutatóját követően a tisztjelöltek – tűzcsoportokra osztva - hajtják végre a feladatokat, miközben a kiképzők folyamatosan javítják az esetlegesen előforduló hibákat.