Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírták az olasz-magyar katonai együttműködés ütemtervét

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2023. március 7. 13:17

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára március 2-án Rómában hivatalos tárgyalást folytatott olasz partnerével, Gianfranco Annunziata admirálissal. A találkozón a védelempolitikai vezetők ünnepélyesen aláírták az olasz-magyar kétoldalú katonai együttműködés ütemtervét.

ITA_HUN együtt (1)

Mivel az Olaszországgal fenntartott intenzív és szerteágazó kétoldalú katonai kapcsolataink kiterjednek a légierő és légvédelem, továbbá a szárazföld területén számos közös gyakorlat végrehajtására, a katona-egészségügyi, kibervédelmi és haditechnikai együttműködésre, valamint rendkívül széleskörű közös munka folyik a hadisírgondozás és hadtörténelem területén is, szükség volt egy olyan dokumentumra, amely ezeket a tevékenységeket keretbe foglalja és tervezhetővé teszi azokat.

Az ütemterv további kiemelt célja volt még teret adni a rendszeres védelempolitikai párbeszédnek. Ezáltal a római találkozó hivatalosan is kiindulópontként szolgált egy következő, miniszteri szintű egyeztetés megszervezéséhez.

A tárgyalás során természetesen szóba kerültek azok az aktualitások is, melyek mindkét fél számára kiemelt jelentőséggel bírnak, mint például az orosz-ukrán háború, a migráció, a déli kihívások kezelése és a Nyugat-Balkán biztonsága.

A két ország együttműködésének kiemelt irányait jelenleg az enhanced Vigilance Activity Battlegroup (eVA BG) keretében felvállalt olasz hozzájárulás, a pilótaképzés, valamint a lehetséges védelmi ipari kooperáció jelenti. Az olasz és a magyar tárgyalópartnerek kölcsönösen biztosították egymást arról, hogy a védelempolitika területén hasonlóan gondolkodunk, ezért a jövőben is igényt tartunk egymás tapasztalataira és a szoros együttműködésre, folyamatosan keresve az új lehetőségeket is.

A tárgyalás során Carmine Masiello vezérőrnagy, olasz vezérkarfőnök-helyettes is fogadta Hajnik László helyettes államtitkárt.

(A Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály sajtóközleménye)

ITA_HUN együtt (2)