Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bíbor kristály - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. március 7. 11:37

Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság adott otthont a Bíbor Kristály 2023 gyakorlatnak, amelyen az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred kijelölt állománya – a rendezvény szcenáriója szerint – a harctevékenység során vegyitámadást elszenvedő szövetséges haderő katonáit és technikai eszközeit mentesítette. Az erőpróba záró mozzanatában a magyar alakulat sikeresen működött együtt a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport horvát és olasz erőivel.

MH_2023_3_borito

A Bíbor Kristály 2023 gyakorlat szervezői a kiképzési esemény legfontosabb céljaként a Magyar Honvédség készenléti egységei és alegységei számára felajánlott atom-, biológiai és vegyivédelmi (ABV) szakállomány felkészítését jelölték meg. A résztvevőknek az erőpróba kiemelt feladataként a területükön átvonuló baráti erők mentesítését kellett végrehajtaniuk. A vegyiharc-ezred különböző képességi és képzettségi szinten lévő katonái számára az ilyen típusú és volumenű kiképzési rendezvények, gyakorlási lehetőségek szolgálják leginkább a minél tökéletesebb összhang és összeszokottság elérését, s ezáltal persze a szakmai fejlődésüket is.

De hasonlóképpen eredményesnek bizonyult a nemzetközi gyakorlat a többi résztvevő, így a különböző vezetési szintek együttműködése szempontjából is, hiszen egyebek mellett valós körülmények között tesztelhették, hogy miként lehet az ABV-szakállomány által a területükön begyűjtött mérési adatokat és más fontos információkat a leggyorsabban és leghatékonyabb módon eljuttatni a döntéshozókhoz.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 10-én, pénteken megjelenő számában!