Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alapkőletétel a magyar tábor mellett

Szöveg: Soucz Ferenc fhdgy. |  2009. szeptember 9. 8:49

Afganisztánban, a Baghlan tartományban lévő Pannónia tábor melletti csatorna meder partfal megerősítési munkálatainak alapkőletételére került sor Haji Akbar Barakzai tartományi kormányzó és Szilágyi Csaba alezredes MH PRT parancsnok helyettes jelenlétében a közelmúltban.

Az öt hónaposra tervezett beruházásra azért van szükség, mivel az elmúlt évek tapasztalatai alapján a késő tavaszi hóolvadás és esőzések következtében a hegyekből lezúduló vizek áradással fenyegetik a tábor közvetlen szomszédságában lakókat. Az időszakos vízfolyás sem a tavalyi, sem az idén május 3-án lefolyó víz elvezetésére nem volt képes. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport S9 részleg infrastrukturális tisztje, Németh András százados a Csatorna és Vízügyi Hivatallal történt egyeztetés után elkészítette a terveket a meder kiszélesítésére és kiegyenesítésére, hogy a víz akadálytalanul áramolhasson a Pol-e Komri folyóba. A tervek megvalósításához szükség volt a táborhoz tartozó külső parkoló egy részére is, amit a PRT felajánlott a helyi lakosok biztonsága érdekében, akik örömükben birkát áldoztak a helyszínen.

Az építkezés befejezése után a tábor felőli oldalon 100 cm széles és 250 cm magas, míg a szemközti oldalon 60 cm széles és 200 cm magas betonfal gondoskodik majd 340 méter hosszúságban a lakóházak és a meder felett áthaladó út biztonságáról. A kinyert földből a régi meder kerül feltöltésre, melyet a helyi lakosok tetszés szerint hasznosíthatnak.

1595891131
1595891131