Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alapkőletétel Afganisztánban – magyar részvétellel

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 25. 10:57

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport – mint Baghlan tartomány fejlesztésében kiemelten érintett szervezet – nagy hangsúlyt fektet az oktatási rendszerben megvalósuló projektek támogatására, illetve kivitelezésére.

Pol-e Khomritól néhány kilométerre található az az oktatási intézmény, ahol egy új, tizenkét tantermes iskolaépület hivatalos alapkő-letételi ünnepségét tartották október 20-án. Az új épület alapozási munkálatai az ünnepség ellenére is folytatódtak, mindössze pár órára függesztették fel az építkezést a vendégek érkezése miatt.

Az ünnepségre meghívták Baghlan tartomány oktatási hivatalának vezetőségét – afgán részről a beruházás szakmai, közigazgatási felügyelőszervezetének képviselőit –, Baghlan tartomány parlamenti képviselőjét, a tartományi tanács vezetőit, a környező települések elöljáróit és a helyi újságírókat is.

A projekt fővédnökeként és egyben házigazdájaként jelen volt az MH PRT tizenegyedik váltásának parancsnoka, dr. Ruszin Romulusz ezredes is.

A magyar főtiszt beszédében hangsúlyozta a beruházás nemzetközi jellegét, valamint az oktatás jelentőségét mint a jövő fontos zálogát. Az ünnepi szalagot a helyszínen megjelent afgán közigazgatási méltóságokkal együtt az MH PRT parancsnoka vágta át, majd ezt követte az alapkőletétel.

Az iskolabővítési projektet eredetileg az Egyesült Államok haderejéhez tartozó Civil Affairs (civil ügyek) csoportja kezdeményezte. A projekt finanszírozása a CERP (Commander Emergency Response Program) keretében történik, de amerikai katonai hozzájárulás mellett, jelentős magyar PRT-támogatással.

A Dand-e Ghori járásban található Said Jamaluddin iskola Babar, Bagh-e Shamal települések alapfokú oktatási intézménye és egyben legkorszerűbb intézménye lesz huszonnégy osztálytermével.

(Szöveg és fotó: MH PRT CIMIC)