Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Álcázhatják fegyvereiket az amerikai katonák

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 18. 9:38

Az amerikai hadsereg hamarosan kiadja azt az utasítását, amely szerint a katonák önállóan álcázhatják (álcázó festéssel) M4 típusú kézifegyvereiket. Korábban az amerikai katonák már festett (általában fekete) állapotban kapták kézhez fegyvereiket, és nem volt joguk annak festésére, álcázására. Ezt a szabályt azonban gyakran megsértették, főleg az iraki háború kezdete óta.

Az USA védelmi minisztériuma szerint azok közül a katonák közül, akik megszegték ezt a szabályt és önállóan festették át M4 fegyverüket, gyakran előfordult, hogy nem voltak hadrafoghatóak. Ennek egyik oka az volt, hogy a katonák nem megfelelő festéket választottak, amely a gépkarabély forró csövéről leégett, miközben mérgező gázok képződtek, és azt a katonák belélegezték. A másik gyakori ok szerint a katonák sok esetben a mozgó alkatrészeket is befestették, amelyről a festék lekopott, és meghibásodást okozott.

Az esetekkel kapcsolatban az amerikai hadsereg vezetése bejelentette, hogy két hónapon belül kiadásra kerül az utasítás, amely tartalmazza többek között a fegyver helyes festésének szabályait. Az utasítás ajánlásokat is fog tartalmazni, amelyeken bemutatják, hogy milyen festékkel és hogyan fessék a fegyvert. Nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy a szabályzatban minta, álcázó festések is helyet kapnak.

1595898634
 

Címkékjog