Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aleppó romokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 22. 14:46

Sebesülteket szállító taxi tör át teljes gázzal a megrongálódott lakóházak és füstölgő szeméthegyek között, tüzérségi tűz zaja mellett – ez a jelenet mára az észak-szíriai Aleppó város tragikus hétköznapjainak része lett.

A Damaszkusztól 355 kilométerre északra fekvő, nem oly régen még virágzó iparváros most a hadsereg és a lázadók közötti tűzözönben hamvad el. A gazdagsága és a török határhoz való közelsége miatt stratégiai fontosságú városban zajlik ugyanis egy hónapja – Bassár el-Aszad rendszere szerint – „minden csaták anyja".

„Szomorú dolog ezt látni, nem csupán a városunk pusztulását, de az emlékeinkét is" – mondta a francia hírügynökségnek Skype-on egy Abu Hisámként bemutatkozó aleppói lakos. „Majdnem minden aleppói családban van halott vagy sebesült. Az egész családom elköltözött" – tette hozzá.

A 2,5 milliós lakosságból több mint 200 ezer aleppói kényszerült elhagyni otthonát a július 20-án kitört harcok első napjaiban.

Szerte a városban, amelynek történelmi negyede az UNESCO világörökség része, szeméthalmok tornyosulnak, fölöttük fekete füst gomolyog. A halál immár mindennapos látogató. Kedden legalább tíz civil, közöttük két gyermek és három nő halt meg a városban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű ellenzéki szervezet szerint.

Szakhúr és Saar negyedekben a dezertőrökből és fegyveres civilekből alakult Szabad Szíriai Hadsereg állított fel parancsnoki állásokat. Ezekben a negyedekben naponta látni sebesültekkel száguldó taxikat, miközben a lázadók megpróbálják leszedni az állásaikra tüzelő helikoptereket.

„Nem tudjuk, mennyi ideig tart még a csata" – így Abu Hisam.

Egy szír biztonsági illetékes szerint mind a hadsereg, mind a lázadók erősítése halad Aleppó felé. „Ez olyan háború, amely sokáig el fog húzódni" – vélte.

„Már Aleppó több mint 60 százaléka van az ellenőrzésünk alatt" – mondta Abdel-Dzabbár al-Okaidi ezredes, az aleppói tartományi lázadó katonai tanács feje, aki szerint „a nép velük van".

„Ez hazugság" – reagált erre a biztonsági erők egyik vezetője. „Nem a terroristák nyomulnak előre, hanem a hadsereg halad előre óvatosan."