Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkotások, terepszínű ecsettel

Százhetvenöt esztendő a művészet nyelvén

Szöveg: MH BHD | Fotó: Farkas Kinga, Havasi Marcell |  2023. október 6. 9:57

Már hagyományosnak mondható, hogy a Katonai Képzőművészeti Alkotótábort az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) rendezik meg. Ebben az évben szeptember 17-26. között gyűltek itt össze az ország szinte minden szegletéből a grafika és a festészet szerelmesei, sőt még egy fafaragó is feltűnt a művészek között.

Barcza Mária tőrm. képe

A Breznay András festő -; és Tamus István grafikusművész által vezetett tábort monotypia-workshop is színesítette, amelyet Lelkes A. Gergely festőművész vezetett. A képzőművészeti technikák csiszolása a Magyar Honvédség 175. évfordulójának megjelenítését is segítette, hiszen idén ez volt a tábor fő témája. A szeptember 26-i záróünnepségen Csipszer Tibor ezredes, az alkotótábort szervező MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, kulturális és rekreációs igazgatója kiemelte, hogy a tábor résztvevői példaként állhatnak bajtársaik, kollégáik előtt, „hiszen szolgálatuk teljesítése mellett időt és energiát fektetnek egy olyan, szívüknek kedves hobbiba, amivel a Magyar Honvédség presztízsét is erősítik.”

Az ezredes állománykategóriától, rendfokozattól és beosztástól függetlenül fontosnak tartja az alkotóközösségben való együttműködést, mert ez erősíti a szervezeten belüli kapcsolatokat is. Említést tett a „házi” könyvbemutatóról, amelyen Frömmel Gyula nyugállományú zászlós (aki évtizedeken keresztül rendszeres résztvevője volt az alkotótáboroknak), Terepszínű ecset című könyvében felelevenítette a táborok 30 éves történetét. A kötet hivatalos megjelenését (HM Zrínyi Nonprofit Kft.) megelőzően az első példányokat a szerző dedikálta a résztvevőknek.

_DSC5125

Kiss Ákos vezető-kormánytisztviselő, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának osztályvezetője elsősorban a Magyar Honvédség berkein belül folyó, kulturális munkához fűződő, több évtizedes kötődéseiről mesélt, többek között arról, hogy egy korábbi beosztásában maga is részt vett az alkotótáborok szervezésében. Breznay András táborvezető-művésztanár röviden összefoglalta az idei, immár XXXI. alkotótábor céljait és a megvalósulásukhoz vezető utat. Ezt követően a vendégek az alkotókkal együtt megtekintették a kilenc nap munkáiból rendezett, két termet megtöltő kiállítást, amelyen a művésztanárok tartottak tárlatvezetést.

Az alkotótábort záró rendezvény végén Myszöglád Attila százados, az MH RKKK logisztikai részlegvezetője pohárköszöntőjében biztosította a megjelenteket, hogy az eddigi, immár hetedik alkalommal itt megrendezett alkotótábor után jövőre is szívesen várják itt a Magyar Honvédség művészeit.

Címkékkultúra