Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államalapító királyunkra emlékeztek a honvédség alakulatai

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. augusztus 21. 8:02

Idén is megemlékeztek augusztus 20-ról a Magyar Honvédség alakulatai. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényekről számolunk be.

MH 5. Bocskai István Lövészdandár

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségeiben ünnepi állománygyűléseken emlékeztek a több, mint ezer évvel ezelőtti történelmi pillanatokra a katonák.

Az államalapítás ünnepén a debreceni Kossuth laktanyában Gacsal János ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese ünnepi beszédében a múlt jelentőségével vont párhuzamot a Magyar Honvédség jövőképe - az elmúlt évek haderőfejlesztési hozományok és a közeljövőben bekövetkező előrelépések - kapcsán.

Hódmezővásárhely helyőrségben Hazadi János őrnagy, a Társadalmi Kapcsolatok Alosztályvezetője így méltatta Szent István királyt: „Ő az, aki a magyar nép letelepítésével, az államalapítással otthont, hazát adott nekünk, melyet meg is védett, meg is tartott számunkra. Többek között neki köszönhetjük, hogy nem kell hontalannak lennünk, és büszkén mondhatjuk: hazánk ott van a Kárpátok alatt, és népünk a magyar. Mi, akik ma itt vagyunk, valamennyien köszönettel tartozunk ezért.”

Az ünnepi állománygyűlések elismerések és kitüntetések átadásával zárultak.

Debrecenben, a Kossuth téren zászlófelvonással, a Dósa Nádor téren pedig az újonnan felállított Szent István szobor koszorúzásával vettek részt a dandár katonái az augusztus 20-i városi rendezvényeken. A Szent István szobornál Gacsal János ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese helyezett el koszorút.

Szöveg: Madura János őrmester
Fotó: Somogyi András törzsőrmester, Tisza Zoltán

* * *

MH Bakony Harckiképző Központ

Államalapításunk alkalmából az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) állománya is megemlékezett a jeles eseményről. Pálmai Árpád alezredes, az MH BHK törzsfőnöke elmondta: „Szent Istvánt elsősorban nem a hadjáratai, nem a csatákban aratott győzelmei tették naggyá, hanem alkotó tevékenysége, a közigazgatást szervező munkája, teremtő gondoskodása. A rend és az igazság, az önmaga által is betartandó és betartott jó törvények híve volt.”

Dr. Nagy Szintia Mirtill hadnagy szavalata után Oszlánszki Béla ezredes, központparancsnok nevében Pálmai alezredes adott át elismeréseket. Szabó György alezredes, református tábori lelkész áldását követően pedig minden jelenlévő ehetett az új cipóból.

Szöveg: Németh Viktória
Fotó: Pintér László

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Kisebb létszámmal, de a hagyományokat megőrizve, ünnepi állománygyűlést tartottak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

„Augusztus 20. Magyarország nemzeti ünnepe az államalapítás és az államalapító I. Szent István király emlékére: országszerte ezen a napon szentelik meg az új kenyeret, amelyet az aratás utáni első lisztből sütöttek eleink. A kenyér, alapvető élelmiszerünkként természetes módon része mindennapjainknak, és szinte észrevétlenül szolgálja jólétünket. Jelentőségére akkor figyelünk fel igazán, ha nincs. Ilyen a szolgálatot végző katona munkája is. Sokszor szinte észrevétlen, mégis elengedhetetlen a haza, egy nagy múlttal rendelkező nemzet szolgálatában″ – mondta beszédében Tenkő Csaba alezredes. Mint hozzátette, ezáltal az ünnep a katonák számára a szolgálatot is jelképezi, megmutatva alapértékeinket, valamint a több mint ezeréves köteléket, amely összetart bennünket.

Szöveg és fotó: MH 86. SZHB

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Az államalapítás alkalmából megtartott állománygyűlésen tisztelegtek az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái, honvédelmi alkalmazottai és a meghívott vendégek Szent István király emléke előtt Szentesen.

Ünnepi beszédében Kovácsné Madácsy Ágota, a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola magyar nyelv és irodalom, illetve történelem szakos felidézte az ünnep történetét, és megemlékezett a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb eseményéről, a tisztavatásról is.

A beszédet követően Máté Sándor alezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökség püspöki titkára a régi magyar szokás szerint megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. Ezt követően Antal László ezredes, ezredparancsnok elismeréseket adott át, illetve előléptetésekre is sor került.

Szöveg és fotó: MH 37. II. RFME

* * *

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Zenés, verses, képes összeállítással, államalapító királyunk életét, sorsát, erényeit felemlegető műsorral készült az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred az ünnepi állománygyűlésére. Balogh Rezső alezredes, az ezred parancsnokhelyettese kitüntetéseket adott, továbbá Marosvölgyi Vince alezredes Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című költeményét szavalta el.

Takács Tamás ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Lelkészi Karának vezetője megáldotta az új kenyeret. Ünnepi beszédében rávilágított: Szent István élete káoszból indult és reménytelenségbe torkollott, hiszen utód nélkül hunyt el. Mégis, amit mondott és tett, megmaradt a világ számára. „A jó király ismeri határait: nem csupán az országa, hanem önmaga határait is” – mondta az ezredes, aki kiemelte az 1083. augusztus 20-án szentté avatott uralkodó erényeit is: a hűséget, a bátorságot, és a türelmességet is. ,,Szent István tudta, az országot nem csak azok veszejtik el, akik szándékosan pusztítják, hanem azok is, akik önmaguknak akarják azt.”

Szöveg: Gyimóthy Levente
Fotó: Révész Csaba

* * *

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Nemzeti ünnepünk alkalmából az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél is megemlékeztek az államalapításról, ahol a Magyar Honvédségnél hivatásos, szerződéses állományban ténylegesen eltöltött évei elismeréséül a honvédelmi minisztere által adományozható tiszti, altiszti, legénységi szolgálati jelet vehettek át az ezred katonái.

A rendezvényen előléptetéseket, áthelyezéseket és beosztásba helyezéseket is kihirdettek, ezek mellett Bagi Szilárd alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka oklevelet adott át kiemelkedő teljesítményért, valamint robbanóanyag-kereső kutyás tanfolyam, és ahhoz kapcsolódó mentorképzés sikeres elvégzéséért.

Szöveg és fotó: dr. Markovics Zita főhadnagy

* * *

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett meg államalapító Szent Istvánról, tetteiről, örökségéről az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred.

Az idei évben más volt ez az ünnep is. A koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel a nagyszabású megemlékezés és az ünnepi műsor elmaradt. A szűk körben megrendezett állománygyűlésen elsősorban az elismerésben részesülők vettek részt. Ilyés Zsolt alezredes Szent István királyunkról és arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség katonájaként mi védelmezzük azt, amit István örökül hagyott nekünk, ezt a csodálatos országot. Székely Attila főhadnagy, református lelkész az új kenyér ünnepéről beszélt és az elmúlt időszakról szólt. „A járványhelyzet talán ráébresztett minket arra, milyen gazdagok vagyunk, és arra is, milyen törékeny és múlandó mindez” – fogalmazott.

Szöveg és fotó: Löbl Eszter hadnagy

* * *

MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a 2020. augusztus 1-i hatállyal megalakult Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Veszprémben.

Az állománygyűlésen Bardon Tamás alezredes, a parancsnok műveleti helyettese köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Mits Norbert ezredes, a parancsnok támogató helyettese ünnepi beszédében elmondta: „Augusztus 20 a magyarok nagy ünnepe. Az államalapítás óta eltelt egy évezredben a magyarok sikeresen harcoltak, építettek és újjáépítettek, a kor kihívásainak megfelelően mindig mertek változtatni és tudtak változni. Sikeres pedig csak az lehet, akiben megvan a küzdeni tudás képessége, amelynek megőrzéséért, ápolásáért és tovább örökítéséért felelősséggel, olykor áldozatvállalással tartozunk. A siker csak annak adatik meg, aki helyes döntésekkel és kitartó munkával, becsülettel teszi a dolgát.”

Az ünnepi beszéd után Szabó György alezredes, tábori lelkész a hagyományokhoz híven megáldotta az új kenyeret. Az elismerések átadását követően a rendezvényt Battyányi-Nagy Annamária és Felföldi Gábor, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjainak irodalmi műsora zárta.

Szöveg és fotó: Tihanyi Viktória főtörzsőrmester

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az MH Anyagellátó Raktárbázis Parancsnoksága Mátyásföldön, a Bázisparancsnokságok pedig helyőrségükben emlékeztek meg ünnepi állománygyűléssel augusztus 20-a, a magyar államalapításnak és a magyar állam fennállásának emléknapjáról.

Az Újszász utcai megemlékezésen Krupp István hadnagy ünnepi beszédében kiemelte: „István király tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. Ezek nagyon fontos gondolatok. Megvalósulásuk csakis rajtunk múlik. Mi vagyunk a haza. Nekünk kell ebben az országban békésen együtt munkálkodni. Nekünk kell felülemelkedni ideológiai, felfogásbeli különbségeken, megosztottságon. Mert csak így haladhatunk előre. Mert csak így tehetjük jobbá ezt az országot.”

Az ünnepi beszédet követően Dolányi Sándor ezredes, az alakulat parancsnoka elismeréseket és jutalmakat adott át, majd köszöntőjében kiemelte az állomány összetartásának fontosságát: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” A műsor hivatalos részét követően táncműsor szórakoztatta az állományt.

Szöveg: Nagy Annamária százados
Fotó: Háda István százados

* * *

MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek a dicső elődökre az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái.

Az állam védelmének felelőssége a magyarok számára egyetemleges, hiszen az Alaptörvény alapján minden állampolgár köteles a haza védelmére. Ez a felelősség azonban a magyar katona számára sokkal nagyobb, mert életének hivatása a haza védelme. Ez a megbecsült, megtisztelő felelősség egy évezreddel ezelőtt lezajlott, rendkívüli történelmi eseményen alapszik.

Augusztus 20-a köztudottan egyik legrégebbi és legnagyobb nemzeti ünnepünk. Ezer évvel ezelőtt a magyarok első királya, Szent István megalapította a magyar államot, megalkotta jogrendszerét, területi összetételét, a vármegyerendszert. Átvette és értelmezte a keresztény kultúra alapjait, és megszervezte az állam védelmét, a hadsereget.

Szent István király tetteire emlékezve, az ünnepi beszédben elhangzott: „augusztus huszadikán dicső elődeinkre emlékezünk, és példájuk nyomán, abból erőt merítve, felelősséget vállalhatunk a méltó folytatásra”.

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy
Fotó: Bódi László őrvezető

* * *

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár

Állami ünnepünk alkalmából tartottak közös állománygyűlést az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ augusztus 18-án Budapesten, a Petőfi laktanyában.

„Az ünnep a nemzeti eszme jelképe, melynek sokadik hatványa a »keresztény nemzeti eszme«, ami a magyarság legszentebb, örökebb és legszilárdabb alapokra helyezését jelentette és volt a legbiztosabb támasza a sokat szenvedett, sok vihart látott nemzetünknek” - mondta ünnepi beszédében Bakos Béla főtörzsőrmester, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Palotaőrség megbízott vezénylő zászlósa.

Az állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott. A rendezvény zenei hátterét Baczkó István őrnagy vezényletével a Budapesti Helyőrség Zenekara biztosította, majd ünnepi műsort adtak elő, melynek részeként Tósoki Anikó előadóművész Sík Sándor, Reményik Sándor és Petőfi Sándor műveiből szavalt összeállítást.

Szöveg és fotó: Kun-Orosz Adrienn