Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika és Oroszország új egyezményt szeretne a fegyverekről

2009. április 2. 8:31

Az Egyesült Államok és Oroszország új egyezmény kidolgozására törekszik a hadászati támadó fegyverek számának csökkentéséről, még azelőtt, hogy az erről szóló, jelenleg érvényes START-szerződés az év végén lejár – ebben egyezett meg szerdán Londonban Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

A két államfő a húsz vezető ipari és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozója előtt tartott megbeszélést.

Az erről kiadott közös közlemény szerint Obama és Medvegyev döntésre jutott arról, hogy kétoldalú kormányközi tárgyalások kezdődnek egy új, átfogó, kötelező érvényű hadászati fegyverzetcsökkentési egyezményről, amely a START-szerződés helyébe lép.

A két elnök a tárgyalások haladéktalan megkezdésére utasította a szakértőket, akiktől már júliusra jelentést kért az addig elért haladásról.

A nyilatkozat szerint továbbra is nézeteltérések vannak az európai rakétaelhárító rendszerek telepítéséről, de a felek “megvitatták az együttműködés új lehetőségeit" ebben a kérdésben.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy a két kormány áttekinti “a támadó és a védelmi célú fegyverzetek közötti kapcsolatot".

A közös közlemény szerint a szerdai találkozón megegyezés született arról is, hogy a két ország “túllép a hidegháborús mentalitáson", és “új kezdetet" hirdet a kétoldalú viszonyban.

1595885464
 

Obama és Medvegyev a közös közleményben rögzítette ugyanakkor azt is, hogy a tavalyi orosz-grúz fegyveres konfliktus megítélésében változatlanul “jelentősek a különbségek". A két államfő azonban megegyezett arról, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket “a jelenlegi instabil helyzet" békés és tartós megoldásáért.

Obama, aki elnökként először találkozott Medvegyevvel, a tárgyalás után közölte: elfogadta az orosz elnök meghívását, és a nyáron Moszkvába látogat.