Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika kiáll az egyiptomi tüntetők mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 2. 17:09

Az Egyesült Államok érdemi és békés rendezett átmenetet akar Egyiptomban, amelynek most azonnal kell megkezdődnie – mondta Barack Obama amerikai elnök egyiptomi kollégájának, Hoszni Mubaraknak a helyi idő szerint kedden este telefonon folytatott beszélgetésben. Ezt maga Obama elnök jelentette be a Fehér Házból közvetített beszédében.

A két vezető mintegy fél órán keresztül beszélt telefonon, miután Mubarak bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnökválasztáson. Obama megismételte, hogy Amerika „rendezett átmenetet" akar Egyiptomban.

„Közvetlenül Mubarak elnökkel beszéltem. Ő elismeri, hogy a status quo nem fenntartható, és változásnak kell történnie" – jelentette ki Obama.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy kormánya ellenzi az erőszakot, és méltatta az egyiptomi hadsereget, amiért tartózkodott ennek alkalmazásától, s felszólította azt, hogy a jövőben is így tegyen.

Rámutatott, hogy Amerika továbbra is kiáll az egyetemes értékek, így a gyülekezés, a szólás és az információhoz jutás szabadságának érvényesülése mellett Egyiptomban és mindenütt a világon.

Obama szerint a rendezett átmenet folyamatába az egyiptomi társadalom széles rétegeit be kell vonni, beleértve az ellenzéket is. Az elnök ígéretet tett rá, hogy ehhez az Egyesült Államok partneri és baráti segítséget fog nyújtani.
„Világosan akarom üzenni az egyiptomi népnek, különösen az egyiptomi fiataloknak: halljuk a hangotokat" – mondta Obama, aki reményét fejezte ki, hogy az egyiptomiak megtalálják a választ a még nyitott kérdésekre.