Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai anziksz

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2021. február 13. 17:21

Virtuális képeslapok érkeztek szerkesztőségünkbe a tengerentúlról, avagy pillantsunk bele néhány fényképen keresztül az amerikai hadsereg közelmúltbéli mindennapjaiba.

amerikai (1)

Nosza, dobjuk fel a képet egy kis szivárvánnyal, mert önmagában a CH-47 Chinook mégsem annyira látványos – szólhatna a kissé bulváros képaláírás, de mégsem gondolnánk, hogy a fotográfus, Elena Baladelli valamely képmódosító programot hívott volna segítségül. A ritka égi együttállást az olaszországi Monte Romano-ban kapták lencsevégre, egy – amerikai mércével mérve – mindennaposnak számító kiképzésen, amelynek keretében a speciális nehéz szállítóhelikopterek a külső függesztéssel történő szállítást gyakorolták.

amerikai (2)

Vajon kiben milyen régi katonai emlékeket ébreszt fel ez a fénykép? Az amerikai légierő fotográfusa, Alejandro Pena készített kép alig pár hetes – bizonyítva, hogy az alaszkai Elmendorf-Richardson Közös Bázison még manapság is a kiképzés szerves része a sífutás. Szükség is van rá, hiszen a speciális bázison települt erők egyik kiemelt feladata az, hogy világméretű szintig bezárólag támogassák az úgynevezett átviteli műveleteket.

amerikai (3)

„Nincs fotóválogatás tűzgömb nélkül”, tartaná a katonafotográfusok körében elterjedt közmondás, ha éppen létezne ilyen, és nem most találtuk volna ki… De a tendencia tényleg megfigyelhető, és Alexandra Shea őrmester Litvániában szépen el is kapta az egyfejű tűzokádó M1 Abrams harckocsi egyik látványos gyakorlati pillanatát.

amerikai (4)

Fotós szempontból igencsak nagy kihívás az éjszakai lövészet, és – talán kollégáim nevében is írhatom – mindig igen hálásak vagyunk némi extra fényért. Vélhetően Joseph Cathey őrmester is fellélegezhetett, amikor visszanézte ezt a fotót – amely egyébként nem hadgyakorlaton, hanem a Legjobb Tartalékos Harcos elnevezésű versenyen készült. (Vajon mi lehetett a többi versenyszám…?)

amerikai (5)

Tavaly decemberben a New York-i Nemzeti Gárda szakállománya összesen 44 ezer, az egészségügyi ellátó rendszer frontvonalában dolgozó bajtársukat oltotta be a koronavírus elleni vakcinával. A felvételt Jonathatn Pietrantoni főtörzsőrmester készítette, Nigel Chen főtörzsőrmesterről.

amerikai (6)

Még kevesebb fény, de ez már komoly hadgyakorlat: a Párduc Vihar (Panther Storm), Fort Braggben, ahol éppen ejtőernyősök készülnek tüzelésre. A gyakorlat lényege a mobil, gyors bevethetőség gyakorlása, mégpedig összhaderőnemi szinten. A fotós, Jillian Hix specialista, bizonyára átélt néhány izgalmas pillanatot a C-130-as Herculesek fedélzetén is…

amerikai (7)

Rotorok mozgásban, állóképen – Jose Gonzalez őrvezető minden bizonnyal tűpontosan eltalálta a megfelelő expocíziós időt, így születhetett meg ez – a fényviszonyok miatt is – látványos felvétel egy hondurasi egészségügyi kiürítő gyakorlaton.

amerikai (8)

Akcióban az M240B géppuska Camp McGregorban. A kép talán ilyen körökben közhelyesnek tűnhet, de figyeljük meg, hogy Samuel Otto őrnagy milyen módon láttatja egyszerre a történést minden kis részletében. A katona, a tüzelés folyamata, a becsapódás, a repülő és a földön heverő hüvelyek egyaránt kiemelt figyelmet kapnak.

amerikai (9)

Az amerikai nemzeti lobogó katonásan pontos összehajtása ilyen koncentrációt igényel, legyen az ember akár tüzér (mint fényképünkön Robert Nill Tate specialista) vagy éppen tengerészgyalogos, mint a kép készítője Hubert D. Delany III őrmester.