Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai kémprogram Észak-Koreában

Szöveg: Times Online/honvedelem.hu |  2009. február 12. 8:56

Az amerikai hadsereg szóvivője megerősítette, hogy műholdakat és nagy magasságban közlekedő repülőgépeket vetettek be az Észak-Koreában indult kémprogram keretében.

A szokatlanul erős katonai aktivitást Dél-Korea is megerősítette.
Az amerikai hadsereg illetékese nyilatkozatában nem részletezte, melyek azok az “eszközök", amelyek egyre nagyobb számban vetnek be Észak- Koreában, ugyanakkor nem cáfolta az utóbbi időben élénkülő aktivitásra vonatkozó állításokat – tudósít a Times Online.

Az amerikaiak vélhetően kémműholdakat és kémrepülőket vetnek be.

A helyzet komolyságára utal az is, hogy a Dél-koreai hatóságok jelentése szerint a koreai félsziget észak-nyugati határáról eltűntek a kínai halászhajók – valószínűleg figyelmeztetést kaptak, hogy rakétatámadási gyakorlatokra kerül majd sor.

Észak-Koreában gyakran kerítenek sort a rövid hatótávolságú rakéták tesztelésére, de a mostani gyakorlat időzítése (hamarosan a térségbe érkezik Hillary Clinton) provokatív.

Az amerikai külügyminiszter fenyegetőnek és elfogadhatatlannak nevezte a kommunista ország külpolitikai lépéseit és közölte, hogy a problémákat hamarosan Dél-Korea, Japán, Indonézia és Kína közreműködésével vitatja meg.