Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-magyar tapasztalatcsere

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester |  2020. november 11. 17:49

Az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderejétől érkeztek mentorok az MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz, hogy a katonai döntéshozatal folyamatával és előkészítésével kapcsolatban osszák meg tapasztalataikat a magyar kollégáikkal.

Amerikai-magyar tapasztalatcsere  (2)

A Magyar Honvédség 2023-ra egy közepes dandár képességet ajánlott fel a NATO számára, amelynek alapját a Bocskai-dandár adja majd. Ezen képesség eléréséhez a dandárnak és a katonai alakulat vezető szerveinek több nemzeti és NATO ellenőrzésen kell átesnie. Az erre történő felkészülés első lépcsője volt az az egyhetes közös munka és tapasztalatcsere, amelyet az amerikai mentorok bevonásával tartottak a debreceni lövészdandárnál október végén és amelynek témája a katonai döntéshozatal folyamata és annak előkészítése volt.

Amerikai-magyar tapasztalatcsere  (1)

A 2. Armored Brigade Combat Team kijelölt mentorai a németországi hohenfelsi bázisról érkeztek a Kossuth laktanyába. A Bocskai-dandár mellett a Magyar Honvédség más alakulataitól is voltak résztvevők, akik a különböző modulelemek és szakterületek képviselőit biztosították a gyakorlatra.

 

Amerikai-magyar tapasztalatcsere  (3)

Az egyhetes konzultáció és információcsere is része volt annak a több éve tartó kiváló együttműködésnek, amely a NATO ezen két tagállama között létrejött. A cél, hogy a Magyar Honvédség a továbbiakban is folytassa a jó együttműködést az amerikai erőkkel. Ennek részeként 2021-ben a dandár nemzeti CREVAL-ellenőrzésén a bocskais katonák az amerikai katonákkal együtt vesznek részt és tervezetten több közös gyakorlatot is tartanak a jövőben.

Az egy hetes rendezvényt Horváth Gábor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke is megtekintette.

Amerikai-magyar tapasztalatcsere  (4)