Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai műholdak vezérléséhez fértek hozzá a kínaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 28. 19:59

Két amerikai műhold vezérléséhez férhettek hozzá rövid időre számítógépes kalózok, feltehetően a kínai hadsereg megbízásából – áll a washingtoni kongresszus elé terjesztendő jelentéstervezetben, amelyet kiszivárogtatott október 27-én, csütörtökön az amerikai sajtó.

A gazdasági és biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozó kínai-amerikai bizottság által készített jelentés szerint – amely november 16-án kerül a kongresszus elé – a hackereknek valószínűleg sikerült feltörniük az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által irányított Landsat–7 és Terra EOS AM–1 műholdak információs rendszerét. Az utóbbi esetében „sikerült megtenniük minden lépést, amellyel irányításuk alá vehették a műholdat, de nem adtak neki parancsokat".

Kétszer-kétszer törtek be mindkét tudományos műhold számítógépes rendszerébe. 2007. október 20-án a NASA és az amerikai földtani Intézet (USGS) által közösen működtetett Landsat–7 Föld figyelő műholdba történt 12 perces vagy még hosszabb beavatkozás, és hasonló időtartamú betörés volt 2008. július 23-án is a jelentés szerint. A szintén a Földet figyelő Terra EOS AM–1 programjába két vagy több percre hatoltak be 2008. június 20-án, és kilenc vagy több percre még abban az évben, október 22-én.

A jelentés készítői arra figyelmeztetnek, hogy az effajta beavatkozások különösen veszélyesek lehetnek abban az esetben, ha nemzetbiztonsági rendeltetésű műholdakkal történnek. Irányításukhoz hozzáférve a támadók megrongálhatják vagy akár meg is semmisíthetik az űreszközöket – hangsúlyozza a jelentés.

A dokumentum szerint „a kínai katonai hatóságok szorgalmazzák az ilyen kalóztevékenységet, főként ha annak célpontjai űrbeli infrastruktúrák földi irányító központjai". Kína rendre tagadja a terhére rótt kibertámadásokat, például a Google elleni júniusi hackerakciókat is.