Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai pilóta nélküli repülőgépek Törökországban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 12. 18:44

Az Egyesült Államok fontolóra vette, hogy pilóta nélküli repülőgépeket fog állomásoztatni Törökországban az után, hogy kivonta csapatait a szomszédos Irakból – jelentette amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a The Washington Post. A napilap emlékeztetett, Ankara a közelmúltban kérte, hogy az amerikai haderő telepítsen törökországi bázisra egy flottányi fegyver nélküli, csak felderítésre szolgáló Predator típusú pilóta nélküli repülőgépet „észak-iraki terrorizmusellenes műveletek céljából”.

Az amerikai haderő Predatorai 2007 óta végeznek felderítést Észak-Irakban iraki bázisokról. Az így – a török kormánnyal szembenálló, betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű gerillaszervezetről – megszerzett adatokat megosztották Törökországgal. Az év végéig felszámolják az utolsó amerikai támaszpontot is Irakban, ezért, ha folytatni akarják a műveleteket, új bázist kell találni a Predatoroknak.

A The Washington Post a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratokat ismertetve leírta: a PKK észak-iraki táborai elleni török katonai fellépés jelentős részben az amerikai haderőtől kapott hírszerzési adatokon alapult. Török illetékesek többször sürgették amerikai tárgyalópartnereiket, hogy Washington komolyabban vegye ki a részét a PKK elleni harcból, mert szerettek volna még az előtt megsemmisítő csapást mérni a kurd szervezetre, hogy az amerikai haderő kivonul Irakból.

Címkékterrorizmus