Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai vadászgépek beszerzéséről döntött a cseh kormány

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: F-35 Lightning Joint Program Office |  2022. július 22. 18:31

Amerikai gyártmányú F-35 Lightning II. vadászgépekkel lesz felszerelve a jövőben a cseh hadsereg. A cseh kormány július 20-án döntött arról, hogy a védelmi tárca hivatalos tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal a vadászgépek beszerzéséről - jelentette be Petr Fiala miniszterelnök szerdán Prágában a cseh kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

F35

Az amerikai vadászgépek beszerzéséről szakértői vélemények alapján döntött a kabinet - tette hozzá Jana Cernochová, cseh védelmi miniszter. A cseh védelmi tárca 24 amerikai vadászgépet venne. Az ország hadserege jelenleg 14 Gripen típusú svéd vadászgéppel rendelkezik. A svéd vadászgépek bérlése 2027-ben jár le, a szerződés szerint a csehek ezt az időt két évvel meghosszabbíthatják. Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek beszerzésének ára egyelőre nem ismert. Cseh szakértői vélemények szerint a 24 vadászgép ára több tíz milliárd koronára rúg majd, és várhatóan ez lesz a cseh hadsereg legnagyobb értékű fegyverbeszerzése az 1989-es rendszerváltás utáni időszakban.

A prágai sajtóban korábban megjelent írások szerint a cseh vezetés az amerikai és a svéd vadászgépek megvételét is mérlegelte, de a védelmi tárca állítólag az amerikai gépeket részesítette előnyben. Fredrik Jörgensen, prágai svéd nagykövet a CTK hírügynökségnek a közelmúltban azt mondta, hogy ha Csehország a Gripenek mellett döntene, Svédország a bérelt gépeket ingyenesen átadná a cseh hadseregnek.

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek a cseh sajtó szerint jelenleg a legkorszerűbbnek tartott sorozatgyártású vadászgépek a világon, 30-40 éves élettartammal. Üzemeltetésük azonban állítólag sokkal drágább, mint a Gripeneké.